Skriv ut denne siden
Forrige side

Hytteliv = Næringsliv

Bård Jystad

bard.jystad@miljo.oppdal.kommune.no

logo Tidsskriftet Utmark

Næringsseksjonen, Oppdal kommune Oppdal


Mange ordførere, politikere og næringsdrivende er neppe klar over den store betydningen hyttelivet har for lokalsamfunnet i hyttekommunene rundt om i landet. Det burde de. En omfattende, og nylig gjennomført undersøkelse i Oppdal, viser nemlig at virkningene av hyttelivet er langt større enn de fleste trodde på forhånd. Hyttelivet gir grobunn for både næringsliv, bosetting og sysselsetting, og er en reell motvekt til den tradisjonelle utflyttingen fra distriktene.


Oppdal kommune

Oppdal er en fjellkommune i Sør-Trøndelag med 6.300 innbyggere, en variert næringsstruktur og med vekst i folketall og sysselsetting de siste 20 år. Hovednæringene er reiseliv, industri, jordbruk og privat tjenesteyting, og kommunen er et primærvalg for ferie- og fritidsmarkedet i Trondheims- og Møreregionen.

For å kartlegge bruken av hyttene ble samtlige av kommunens 2.300 hytteeiere nylig inviterte til å delta i en skriftlig spørreundersøkelse. Svarprosenten blant utenbygds eiere var på 50%, og til sammen ble over 55.000 enkeltopplysninger matet inn i programmet som ble benyttet til å analysere besvarelsene.

1.100 nye innbyggere

Undersøkelsen viser at hytteeierne legger igjen over 60 mill. kroner i lokalt forbruk hvert år. Mest innenfor bransjene; dagligvarer, byggevarer/innbo, suvenir/kiosk, bil og bensin. I tillegg bygges det ca. 60 nye hytter hvert år til en pris på rundt 1 mill. pr. hytte. Totalt legger derfor hytteeierne igjen ca. 120 mill. kroner i førstehånds omsetning i kommunen. Da er ”Røkke-hytta” og andre spesielle byggeprosjekter unntatt. Fordelt på et utvalg representative næringer tilsvarer dette ca. 80 arbeidsplasser/årsverk.

Samtidig er hyttene stadig oftere i bruk, i snitt 51,4 dager, tilsvarende 375.000 gjestedøgn i året. Og de brukes hele året og i alle sesonger. Og bruken er stigende – og undervurdert. Fordeler vi antallet gjestedøgn på dager i året, tilsvarer dette en befolkning på 1.100 fast bosatte! eller 17% tillegg til det faste innbyggertallet i kommunen. Til sammenligning utgjør de kommersielle gjestedøgnene på hoteller og overnattingsbedrifter 200.000. Eierne av hyttene er dessuten lokalpatrioter, entusiastiske og interesserte i lokale forhold. Og stadig flere kombinerer fritiden med en arbeidsdag eller to. Slik som legene på RIT som tilbyr spesialtjenester ved Oppdal Medisinske Senter en dag i uka, tjenester du ellers måtte reist langt for å få, og ventet lenge på. Det er flere eksempler på hytteeiere som har som har tatt med seg sin private næringsvirksomhet fra byen og bosatt seg fast i kommunen.

Fjell og uberørt natur viktigst

Viktigste årsak til kjøp/bygging av hytte i Oppdal er fjellene og den uberørte naturen. Svarene gir samtidig indikasjoner på at uberørt natur ikke nødvendigvis må tolkes bokstavelig. Begrepet innbefatter også gammelt kulturlandskap, tømmerbygninger, seterveier og ting som kan knyttes til bygda i et historisk perspektiv. Denne begrunnelsen var entydig, uansett hyttas lokalisering. Noe overraskende ble preparerte turløyper vurdert som viktigere enn alpinanlegget. Overraskende på bakgrunn av at Oppdal først og fremst og er kjent som et vintersportssted med utgangspunkt i alpin turisme.

Av vare- og tjenestetilbud som er viktige for bruken ble følgende rangert i slik rekkefølge; dagligvarer, kiosk og bil, helse og lege, byggevarer, kommunale tjenester, håndverk og sport. De minst viktige var; hvitevarer, gaver/ur/gull og frisør.

Hytteeierne er dessuten sterkt engasjerte i det som foregår i kommunen, ofte langt sterkere enn de fastboende. De er særlig opptatt av miljøspørsmål, byggeskikk, og lik behandling med de fastboende, blant annet når det gjelder kommunale avgifter, salg av fiske- og jaktkort og lignende.

På spørsmålet om mulige forbedringer er de fleste opptatt av; byggeskikken - særlig i sentrum, renovasjonsavgifta, de preparerte turløypene og praktiske ting som; bedre lokal busstransport, forholdene for TV og mobiltelefon, restauranttilbudet og åpningstidene i svømmehallen. 54% av respondentene besvarte dette spørsmålet.

Nesten 50% svarer ja eller kanskje til å bosette seg i kommunen. Dette må trolig oppfattes slik at de har et ønske om å tilbringe mer tid på hytta. Samtidig innrømmer de fleste at dette avhenger av mulighetene til å skaffe relevant arbeid, og at det kanskje ikke er å få. Med andre ord er det kanskje mer en drøm og et håp, enn en realitet. En drøm som kanskje kan realiseres som pensjonist.

Størst bruk nær sentrum

Går vi dypere ned i materialet finner vi en klar sammenheng mellom tidsbruk og forbruk, hyttenes standard og avstand fra sentrum. Nye hytter nær sentrum har den høyeste standarden. De har innlagt vann, strøm, bad/dusj garasje til bilen og lignende fasiliteter. De samme hyttene brukes flest døgn i året. Eierne har det høyeste forbruket og benytter flere av de lokale tilbudene, alpinanlegget, golfbanen, ridesenteret m.v. De samme eierne er overveiende også mer fornøyde med tilbudene, naboene, omgivelsene og fasilitetene på stedet. For fjerntliggende hytter er det motsatt. Firmahyttene er ikke overraskende mest i bruk.

Den nye kunnskapen om hyttelivet åpner for perspektiver som ordførere og politikere kanskje bør tenke over en gang til. Blant annet: Hvor bør nye hyttefelt reguleres? Nær sentrum eller langt unna? Betraktes hytteeierne som en ressurs for lokalsamfunnet? Bør det legges til rette for en tettere integrering med de fastboende? Er forestillingen om hyttelivet fortsatt utedo, stearinlys og vannbæring, eller er hytta i ferd med å bli ”hjem” nummer to?

Det er mange grunner til at lokalsamfunnet bør se på hyttelivet med nye øyne. Ikke minst på grunn av de bidrag som gis til opprettholdelse og styrking av lokale tjenestetilbud og lokal bosetting.

Det er et hovedinntrykk av undersøkelsen at de fleste stor sett er godt fornøyde med livet, omgivelsene og tilbudene i kommunen. Det er derfor de har bygd/kjøp hytte der!

    Nøkkelfakta:
  • Hytteeierne kommer fra i alt 63 kommuner i landet + Danmark , Sverige og England
  • 43 % kommer fra Trondheimsområdet
  • 25% fra Møre-regionen
  • Gjennomsnittstørrelsen på hyttene er 73,2 m2
  • 51,2% har innlagt strøm
  • 72,2 % har innlagt vann
  • Gjennomsnittsalderen på hytteeieren er 53,7 år
  • Yrkesgruppen sivilingeniører er sterkt overrepresenterte!
  • Hyttene er i gjennomsnitt i bruk 51,4 døgn i året tilsvarende 375.000 gjestedøgn
  • 30% svarer at de vil bruke hytta mer i årene som kommer
  • 1,5% vil bruke hytta mindre
  • I snitt er hyttene besøkt av 3,75 personer
  • Gjennomsnitt lokalt forbruk pr. hytte pr. år kr. 29.700
  • Gjennomsnitt forbruk pr. person pr. døgn kr. 154,-
  • Viktigst for bruken; fjellområdene, handelstilbudet, turløypene, fisket og kulturtilbudet
  • 16,5% sier ja til å bosette seg i kommunen
  • 35,8% sier kanskje
  • ”Det beste med Oppdal”: fjell og uberørt natur
  • ”Det verste med Oppdal": Renovasjonsagifta (750 kroner i året)


Nærmere opplysninger om undersøkelsen fås ved henvendelse:

Bård Jystad
Næringsseksjonen
Oppdal kommune
7340 Oppdal
Tlf. 72401506/97079775
bjy@oppdal.kommune.no