Skriv ut denne siden
Forrige side

Velkommen til 2. nummer av
Tidsskriftet UTMARK!

“Tenke globalt og handle lokalt” har etter hvert blitt et forslitt uttrykk, men ideen bak er på ingen måte utgått på dato. Etter hvert som informasjonsutvekslingen har økt og verden har blitt mindre, er behovet for internasjonale og nasjonale løsninger på ulike forvaltningsproblem blitt mer framtredende.

Virkeligheten ser imidlertid ikke alltid lik ut når den betraktes nedover fra et nasjonalt perspektiv og oppover fra et lokalt perspektiv: For det første kan det være reell uenighet mellom det lokale og nasjonale nivået om hvordan utmarka skal utnyttes, som f.eks. i rovvilt- og vernespørsmål. Storsamfunnets målsettinger innebærer ofte en begrensning på enkeltindividers og lokalsamfunns ressursutnytting. Dette er en sentral avveining i all politikk og forvaltning, men konfliktene blir ekstra store når kostnadene ved storsamfunnets målsettinger må bæres av enkeltpersoner eller mindre grupper, slik en har sett eksempler på både innen natur- og kulturminnevernet. For det andre vil gjennomføringen av enkelte målsettinger det i utgangspunktet er enighet om, kunne ha utilsiktede konsekvenser som skaper konflikter ved gjennomføring eller i etterkant. Som i samfunnet generelt er også utmarksforvaltningen preget av sektortenkning. Mangelen på en helhetlig forvaltning er av de forhold som antakelig i særlig grad bidrar til uønskede konsekvenser av sektorvise tiltak. For det tredje er det et problem at gjennomføringen av nasjonale målsettinger ut fra prinsippet om likebehandling, gjerne krever en standardisering av både politikk, forvaltning og lovverk som ikke i tilstrekkelig grad tar hensyn til lokale variasjoner og særforhold. Dette er et problem som ventelig vil forsterkes ved økende internasjonalisering.

I sentralstyrte regimer der virkeligheten er udiskutabel, er vedtak og gjennomføring av nasjonale målsettinger en grei oppgave. I et demokratisk samfunn er dette, heldigvis, en langt mer komplisert politisk prosess, der flere parter og virkelighetsoppfatninger konkurrerer. Det er antakelig bare et fåtall konflikter som kan løses med økt kunnskap alene. Kunnskap om det biofysiske ressursgrunnlaget, sosiale og kulturelle forskjeller, samt forvaltningsprosesser vil imidlertid kunne bidra til å avklare konflikter og mulige løsninger. De fire første artiklene i dette nummeret er gode eksempler på dette.

Den femte artikkelen i tidsskiftet er et ”reisebrev” fra New Zealand, med erfaringer om hvordan ”Wildlife viewing” kan utnyttes som reiselivsprodukt. Erfaringene med ”Wildlife viewing” er lengre på New Zealand enn i Norge, og her er det spennende sammenligninger med norske forhold. Tidsskriftet er i dette nummeret også utvidet med en spalte for "Meningsytringer, erfaringer og debatt", hvor vi inviterer til innspill fra “brukersida”. I dette nummeret presenterer Bård Jystad fra Oppdal kommune en omfattende undersøkelse de har foretatt blant hytteeierne i kommunen. Undersøkelsen bekrefter den næringsmessige betydningen av fritidshus som Odd Reidar Fremming diskuterte i det første nummeret av “Utmark”. - Et viktig formål med tidsskriftet er to-veis kommunikasjon mellom forsker- og brukersida, og redaksjonen ønsker derfor flere bidrag fra leserne. Dette kan være bidrag knyttet til de tema som tas opp i artiklene i tidsskriftet, men det kan også være helt andre tema. Ordet er fritt!

Tidsskriftet har i tillegg fått en lenkesamling med linker til forskningsinstitusjoner, organisasjoner, offentlig forvaltning, næringsorganisasjoner, frivillige organisasjoner og andre relevante nettsider for utmarksfeltet. Her vil vi også gjerne ha innspill, f.eks. om konferanser og seminarer i inn- og utland.

Redaksjonen vil til slutt minne om mailingslista for tidsskriftet (se venstre spalte). For de to første numrene har vi uoppfordret sendt ut melding om utgivelsen pr. mail til en lang rekke personer og institusjoner. For de neste numrene vil melding om nye utgivelser kun gå til de som har satt seg på mailinglista. Sender du oss din mailadresse, får du automatisk beskjed når et nytt nummer foreligger.


Marit Vorkinn - redaktør