Hytter og fritidshus

Av: Marit Vorkinn - marit.vorkinn@ostforsk.no

 

Østlandsforskning

 

Leder


Et hovedtema for dette nummeret av utmark er hytter og fritidshus. Dette er et tema med stor aktualitet, både i forhold til kommuneøkonomi, miljøproblematikk og selvsagt for alle de nordmenn som har eller ønsker å anskaffe seg et fritidshus. Diskusjonene om hyttebygging er imidlertid i stor grad basert på synsing. I dette nummeret presenterer vi flere artikler som kan bidra til en mer kunnskapsbasert forvaltning. Trond Taugbøl presenterer i sin artikkel "state-of-the-art" for ulike miljø- og samfunnsmessige aspekter ved hyttebygging i fjell- og skogsområder i Norge. Hvordan utbyggingsmønsteret har endret seg fra 1970-årene og fram til i dag, er hovedtema for en artikkel av Birgitta Ericsson m.fl. Jan Velvin diskuterer hyttebygging fra et næringsperpsektiv, nemlig hvordan kommunene kan oppnå de største lokaløkonomiske effekter både av eksisterende og ny fritidshusbebyggelse. Det tradisjonelle hyttelivet , og betydningen dette har for folks livskvalitet, har imidlertid lett for å drukne i "støyen" rundt næringsutvikling, miljøproblemer og luksuspalasser. Bjørn Kaltenborns artikkel om hva det tradisjonelle hyttelivet betyr for de aller fleste hytteeiere, er en viktig påminning om et aspekt ved hyttelivet som lett glemmes i dagens debatt.

Fra Sverige har vi fått to bidrag. Dette takket være vårt nye assosierte redaksjonsmedlem i Sverige, Lisa Hörnsten, programledare for forskningsområdet "Natur och kultur" ved ETOUR, det europeiske turismesforskningsinstituttet i Sverige (http://www.etour.mh.se/). Artiklene av Peter Fredman og Lennart Bäck presenterer begge endringer i bruken av fjellområder i Sverige. Dette er en type kunnskap vi i stor grad mangler i Norge (i fjellenes år!). Ikke bare vet vi lite om hvordan fjellområdene brukes, men tidsseriedata, og dermed kunnskap om utviklingen, mangler nesten fullstendig. Resultatene fra Sverige er nyttige både fordi en kan forvente å finne noe av de samme utviklingstrekk her i landet, og fordi de viser verdien av "trivielle" brukerundersøkelser. Peter Fredman tar også opp snøscooterproblematikken og konflikter mellom scooterkjørere og skiløpere, en ikke helt ukjent problematikk også her til lands.

Ellers fortsetter skogdebatten i dette nummeret gjennom Jørund Aasetres artikkel, som tar et dykk under overflata, og ser nøyere på de begreper og forestillinger denne debatten bygger på.
Fisk og næringsutvikling er tema for de to siste bidragene i dette nummeret. Odd Gaasdal presenterer resultatene fra en undersøkelse som tok for seg folks betalingsvillighet for fiskeforbedrende tiltak, mens Øystein Aas diskuterer næringsmessig utnytting av laksefiske.

Ellers vil redaksjonen gjøre oppmerksom på at UTMARK har fått en egen konferansespalte i hovedmenyen. Fra redaksjonenes side vil imidlertid dette være en "passiv" spalte, dvs. at arrangørene selv må melde inn aktuelle konferanser de ønsker bekjentgjort.