Kan vi styre oss inn i bærekraften?

Av forsker Carlo Aall
Vestlandsforsking

carlo.aal@vestforsk.no



"Miljøstyring", "miljørapportering" og "miljøindikatorer" blir ofte brukt som rene honørord av miljøbevegelsen, og blir gjerne fremmet som noe man bør arbeide for; altså at virksomheter innfører miljøstyring, utarbeider årlige miljørapporter og tar i bruk miljøindikatorer. Ikke alle er klar over hvilken bakgrunn disse verktøyene har. Faktum er at de kan knyttes til relativt naive forestillinger om rasjonelle organisasjoner. De har sin historiske bakgrunn i systemer utviklet innen militæret fra tiden rundt andre verdenskrig. Og den økende interesse for den typen praksis som ligger bak ordene kan knyttes til fremveksten av et i økende grad markedsstyrt og deregulert samfunn. Kan slikt noe avstedkomme et bedre miljø? Vi skal i denne artikkelen gå litt nærmere inn på hvilke erfaringer vi har med den typen rasjonelle styringsverktøy som miljøstyring, miljørapportering og miljøindikatorer tilhører. Hva vet vi om styrker og svakheter, og hva kan forskning si om muligheter og betingelser for at slike verktøy kan bidra i arbeidet for en bærekraftig utvikling? I artikkelen vil vi hente erfaringer fra både privat og offentlig virksomhet, men vi vil legge hovedvekten på erfaringer fra lokal forvaltning - fordi det er her vi har mest å hente både når det gjelder antall forslag til systemer og erfaringer fra faktisk bruk av de samme systemene. Hovedkonklusjonen er at hvis vi er klar over hvilke begrensninger som ligger i denne typen verktøy, kan de bidra til å gjøre planlegging og gjennomføring av planer mer oversiktlig og tydelig. Men det springende punktet er fortsatt om vi faktisk prioriterer målet om en bærekraftig utvikling. Uten en slik prioritering har verktøy som miljøstyring og bærekraftindikatorer lite å tilby.

 

Miljøstyringens historie

Det er to historiske innganger til fremveksten av den typen rasjonelle styringsteknikker som miljøstyring er et eksempel på: Et myndighetsspor og et næringslivsspor. Startpunktet for myndighetssporet er utvikling av ulike metoder for å beskrive miljøtilstanden lokalt eller nasjonalt. Startpunktet for næringslivssporet er amerikanske bedrifter som utviklet en egen revisjonsteknikk for selv å kontrollere om de overholdt gjeldende miljølovgivning. Felles for myndighets- og næringslivssporet er at man henter inspirasjon fra arbeidet med kvalitetssikring, og utvikler formaliserte systemer for miljøstyring. Videre er det et fellestrekk at miljø- og (etter hvert) bærekraftindikatorer blir tatt i bruk i utstrakt grad (jf Tabell 1).


Tabell 1
Utviklingen av ulike elementer innen miljøstyring (pil angir rekkefølge i utviklingen innen hhv myndighets- og næringslivssporet)

Fra miljørevisjon til sertifisert miljøstyring


Innen næringslivssporet har verktøyet miljørevisjon spilt en nøkkelrolle (Aall 1996). Det var det amerikanske konsulentfirmaet Arthur D Little som i 1977 først tok i bruk denne betegnelsen. Metoden ble utviklet innenfor enkelte store amerikanske industribedrifter basert på erfaringer med interne økonomiske revisjoner. Drivkraften var at det på 1970?tallet ble vedtatt en lang rekke lover på miljøvernsektoren, samtidig som en ny juridisk praksis ble innarbeidet om bedriftenes erstatningsplikt i forhold til skader på miljøet. Næringslivet hadde derfor behov for å skaffe seg bedre oversikt over egen virksomhet i forhold til gjeldende lovverk på miljøområdet, med særlig vekt på håndtering av miljøfarlige stoffer (Nordisk Ministerråd 1994).


På 1980-tallet ble det i USA arbeidet med å utvikle en nasjonal politikk for forebyggende miljøvernarbeid i forbindelse med en omlegging av den nasjonale miljøvernlovgivningen. I 1986 foreslo det amerikanske miljøverndirektoratet (Environmental Protection Agency - EPA) et miljørevisjonsprogram som inkluderte både intern og ekstern revisjon (sluttnote 1). Forslaget førte imidlertid bare til en såkalt policyforklaring med beskrivelse og oppsummering av metoden, og med enkelte anbefalinger til industrien om å etablere revisjonslignende prosedyrer. I 1988 ble betegnelsen avfallsrevisjoner (Waste Audits) introdusert ved at EPA ga ut en manual med navnet Waste Minimization Opportunity Assessment Manual, der perspektivet på avfall ble utvidet til å omfatte all type ressurstap. Gjennom EPA-manualen fikk miljørevisjon større innslag av ressursstrømsanalyser enn den første tilnærmingen. Avfallsrevisjonene var ment å være et verktøy til å kartlegge eksisterende ressursstrømmer, og analysere mulighetene for ressurssparing.

Det var miljørevisjon forstått som ressursstrømanalyser og avfallsrevisjoner som først ble tatt opp i Norge. I 1991 ble den amerikanske manualen for avfallsrevisjoner oversatt for Næringslivets Hovedorganisasjon av Stiftelsen Østfoldforskning. Statens forurensningstilsyn (SFT) utviklet på starten av 1990-tallet et tilsvarende verktøy med betegnelsen teknisk miljøanalyse, som også bygde på erfaringer fra norsk arbeidsmiljøforskning (Aall 1996). I en teknisk miljøanalyse vurderes tekniske muligheter for reduksjon av utslipp, ressursbruk og avfallsproduksjon. SFT kan pålegge bedrifter å gjennomføre tekniske miljøanalyser som grunnlag for utforming av konsesjonskrav.

I Storbritannia tok man på slutten av 1980-tallet utgangspunkt i erfaringer med bruk av dokumenterte kvalitetssikringssystemer, og koblet bruken av miljørevisjon til innføringen av et formalisert miljøstyringssystem. Kvalitetssikring har sin bakgrunn bl.a. fra amerikansk militærindustri under og etter den andre verdenskrig, der man utviklet systemer som skulle redusere feilprosenten ved militære produkter. På 1950-tallet ble kvalitetssikring videreutviklet innen den sivile produksjonen til også å rette seg inn mot produktegenskapene, der formålet er å sikre samsvar mellom faktiske egenskaper og kundens forventninger til produktets egenskaper. Idealet er et system som sikrer bedriften full kontroll med de tekniske, administrative så vel som sosiale prosesser i og rundt bedriften som kan påvirke produktets egenskaper (Aune 1994). I den første nasjonale standarden for miljøstyring (den britiske BS 7750) blir miljø behandlet som et tilleggskrav i forhold til kvalitet, og standarden er en direkte videreføring av BS 5750 standard for kvalitetssikring. Den britiske standarden dannet mal for andre nasjonale standarder og for standarden utviklet av Den Internasjonale Standardiseringsorganisasjonen (ISO 14001). ISO-standarden avløste så gradvis nasjonale standarder.

EU godkjente i 1993 en forordning med betegnelsen Eco Management and Audit Scheme (EMAS). Forordningen bygger på den britiske standarden BS 7750. Ordningen er frivillig og begrenset til produksjonsbedrifter. EMAS var opprinnelig foreslått å være en tvungen ordning, men etter sterkt press fra industrien ble ordningen vedtatt som en frivillig ordning (Franke 1995). Deltakende bedrifter forplikter seg til å vurdere hvilke miljøeffekter av egen virksomhet som er viktige, lage miljømål og en miljøhandlingsplan som tar for seg de viktigste miljøeffektene og etablere et miljøstyringssystem som blant annet innebærer periodiske interne miljørevisjoner og offentlige miljøredegjørelser. Det er forutsatt at de interne miljømålene skal strekke seg lengre enn det som er gitt gjennom lover og pålegg fra statlige myndigheter, og videre at virksomheten skal kunne dokumentere en stadig miljøforbedring. En uavhengige offentlig godkjent miljøkontrollør skal kontrollere om virksomheten tilfredsstiller EMAS-kravene. Godkjente virksomheter får rett til å bruke et eget EMAS-emblem. I 1995 ble EMAS gjort gjeldende som forskrift i Norge under betegnelsen "EU-statenes ordning for miljøstyring og miljørevisjon".

I Norge er det utviklet en egen "miljøsertifisering light" ordning under betegnelsen Miljøfyrtårn. Dette er i utgangspunktet et sertifiseringssystem for private bedrifter, men der kommunen har rolle som tilrettelegger og i noen forstand kontrollør (sluttnote 2). Det er lagt mindre vekt på etablering av formaliserte prosedyrer og større vekt på gjennomføring av konkrete tiltak enn tilfellet er med EMAS og ISO-standardene (Aall mfl 2002).


Fra formelle til mer enkle miljøstyringssystemer


På begynnelsen av 1990-tallet begynte større bedrifter å utgi egne miljørapporter (Azzone mfl 1996). Lovpåbud i flere land som Nederland, Sverige og Norge om at bedrifter skal offentliggjøre opplysninger om miljøvirkninger av egen virksomhet har vært en viktig drivkraft i denne utviklingen; i tillegg til press fra ulike interessegrupper, som aksjonærer, underleverandører, kunder, miløbevegelsen og lokalsamfunn. Tradisjonelt har denne typen miljørapporter fokusert på direkte miljøvirkninger av selve produksjonen, som energiforbruk, materialforbruk og utslipp fra selve virksomheten. Virkninger av transport knyttet til produksjon og distribusjon eller indirekte virkninger knyttet til selve produktet er i liten grad fanget opp (Andersen 2002). I Norge har det siden 1995 vært gjennomført en nasjonal "konkurranse" om "den beste" miljørapporten (sluttnote 3). En gjennomgang av årsrapporteringen i 2000 fra over 100 større norske bedrifter viser at bare 35 prosent av bedriftene oppfyller pålegg om miljørapportering i den nye regnskapsloven av 1998 (Ruud og Larsen 2002).

Det foreløpige siste trinnet i utviklingen av miljøstyringssystemer innen næringslivssporet går internasjonalt (og i Norge) under betegnelsen "corporate social responsibility" (CSR). Dette er dels en opmykning av de stivbeinte og formalistiske miljøstyringsstandardene som EMAS og ISO; men viktigere er at dette er en utvidelse av virkeområdet til å omfatte hvordan bedriften påvirker samfunnet også i økonomisk og sosial henseende (Gravlien mfl 2001). Her er det utviklet indikatorer innenfor fire tema: menneskerettigheter, arbeidstakerforhold, lokalsamfunn og miljø. Denne formen for rapportering kan sees på som et forsøk på å beskrive bedriftenes rolle som samfunnsutvikler; altså noe som går ut over det å ha kontroll over egen virksomhet i forhold til myndighetskrav og det å bidra i bedriftsinterne utviklingsprosesser på miljøområdet.

Miljøstyring brukt til å informere og kontrollere

Myndighetssporet i utviklingen av miljøstyring starter i myndighetenes rolle som samfunnsutvikler, jfr tabell 1. I det ligger at de første formene for miljøstyringsverktøy er mer eller mindre systematiserte opplegg for å beskrive miljøtilstanden innenfor et geografisk avgrenset område (land, region, kommune). Et sentralt element har vært å utvikle ulike former for miljø- og bærekraftindikatorer. Dette kommer jeg tilbake til.

Det har vært tatt en rekke ambisiøse initiativ når det gjelder å beskrive miljøstatus nasjonalt, regionalt og lokalt. En rekke land har nå utviklet egne rapporteringssystemer, og Norge har ligget langt fremme internasjonalt (sluttnote 4). Fra midten av 1970-tallet og frem til slutten av 1980-tallet utga Statistisk Sentralbyrå periodevis den meget omfattende publikasjonen "Miljøstatistikk". På starten av 1980-tallet og frem til i dag har byrået utgitt den langt mindre omfattende publikasjonen "Naturressurser og miljø". Fra tidlig på 1990-tallet begynte Miljøverndepartementet å utgi en nasjonal miljøstatus som del av miljøvernministerens årlige miljøpolitiske redegjørelse overfor Stortinget. Denne har etter hvert blitt utviklet til en egen nettversjon (www.miljostatus.no), som det siste året har blitt supplert med fylkesvise og enkelte kommunevise miljøstatuspresentasjoner (se egen artikkel om dette).

I forbindelse med programmet Miljøvern i kommunene (MIK) ble det utarbeidet veiledningsmateriale for kommunale miljøstatusrapporter (Miljøverndepartementet 1988). Mange kommuner utarbeidet slike oversikter som del av en kommunal miljøhandlingsplan. Per 2000 har om lag halvparten av norske kommuner laget en kommunal miljøhandlingsplan (Bjørnæs 2002).

Innføringen av forskrift om internkontroll er helt sentral i arbeidet med å utvikle tilsynsarbeidet på miljøvernområdet. Basert på erfaringer fra kvalitetssikringssystemer, utviklet SFT i samarbeid med industrien krav om internkontroll for oljevirksomheten i Nordsjøen på 1980-tallet. Erfaringene fra Nordsjøen ble lagt til grunn for innføringen av internkontrollforskriften i 1991, der all privat og offentlig virksomhet blir pålagt å innføre et internkontrollsystem som kan dokumentere at krav blant annet i forurensningsloven blir fulgt. SFT kan gjennomføre såkalte systemrevisjoner for å se til at internkontrollsystemet er på plass og fungerer. Norge er antakelig det land der miljøvernmyndighetene har gått lengst i å ta i bruk denne formen for tilsynsarbeid (Nordisk ministerråd 1994).

Det britiske miljøverndepartementet har i samarbeid med The Local Government Management Board tilpasset EMAS til kommunal virksomhet (HMSO 1993). Den viktigste tilpasningene av den opprinnelige forordningen er at såkalte "service-effects" (dvs de indirekte miljøvirkningene av kommunal planlegging og tjenesteproduksjon) skal tas med i tillegg til de direkte effektene. I 1995 godkjente EU-kommisjonen den kommunetilpassede versjonen av EMAS med virkeområde begrenset til Storbritannia. Medio våren 2001 var 10 britiske kommuner EMAS-registrerte; fire med noen avdelinger og seks med hele den kommunale virksomheten (Aall mfl 2002).

Ingen norske kommuner har tatt i bruk den brittiske kommuneversjonen av EMAS, men de norske forsøkene med kommunal miljørevisjon på 1990-tallet var sterkt inspirert av arbeidet i Storbritannia (Aall 1996). De norske forsøkene, som omfattet en treårig forsøksvirksomhet i åtte kommuner og én fylkeskommune, resulterte i utgivelse av en egen håndbok på Kommuneforlaget (1996). Bare et fåtall kommuner har imidlertid tatt i bruk den anbefalte metoden, ventelig fordi den var for arbeidskrevende og fordi den generelle interessen for miljøpolitikk falt sterkt i opinionen mot slutten av 1990-tallet.

Også den ordinære EMAS er åpen for registrering fra kommunale virksomheter, men da er ordningen begrenset til å omfatte de direkte effektene. Dette dreier seg om en variant av "grønn drift". I Norge har man både i statlig og kommunal sammenheng utviklet slike opplegg (sluttnote 5). Sentralt i de ulike oppleggene er en omfattende bruk av indikatorer for energiforbruk, andre former for ressursforbruk og utslipp knyttet til drift av den kommunale virksomheten.


Miljøindikatorenes historie

Indikatorer ble først tatt i bruk innenfor økonomisk planlegging på slutten av 1920-tallet, for så å bli tatt i bruk i forbindelse med militærproduksjon under den andre verdenskrigen (Høyer og Aall 2002). Indikatorer ble likevel først tatt mer omfattende i bruk gjennom standardiseringen av systemet for beregning av bruttonasjonalprodukt (BNP) i 1947. På midten av 1960-tallet kom de første forsøkene på å utvikle indikatorer til å beskrive også sosiale forhold. Framveksten av sosiale indikatorer skjedde dels som en motreaksjon på den utstrakte bruken av økonomiske indikatorer. Ønsket var å fange opp nye og antatt viktigere sider ved samfunnsutviklingen og samfunnsforhold enn eksisterende økonomiske indikatorer, og da i første rekke i forhold til BNP.

I den tidlige fasen inngikk indikatorene særlig i de enkelte nasjonalstaters planlegging. Senere ble det i tillegg et internasjonalt anliggende. Viktige internasjonale organisasjoner som Verdensorganisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, Verdensbanken, FNs barnefond og FNs utviklingsprogram lanserte alle opp gjennom 1970- og 1980-tallet ulike varianter av sosiale og delvis alternative økonomiske indikatorsystemer. På 1970-tallet fikk vi også de første miljøindikatorene, nasjonalt som internasjonalt. I det siste tilfelle med mange av de samme organisasjonene som aktører. Delvis kan de forstås som et direkte resultat av den tiltakende oppmerksomheten om miljøspørsmål. Men samtidig representerte de en motreaksjon mot de økonomiske indikatorenes dominans fra en annen kant enn de sosiale. Med de første spirene til bærekraftindikatorer - med betegnelsen sammensatte utviklingsindikatorer - ble det gjort forsøk på å knytte det økonomiske, sosiale og miljømessige sammen. Det understreker at det er en historie som kan beskrives langs to akser: En substansiell akse som gjelder utviklingen fra BNP til det sosiale, til det miljømessige, og til den sammensatte bærekraften; og en akse som gjelder nivå, fra det nasjonale til det internasjonale, men senere også helt ned på det lokale i form av lokalsamfunn og kommuner.




Figur 1: Historiske tilnærminger til utviklingen av alternative indekser og indikatorer (Høyer og Aall 1997)

 

Fra BNP til bærekraftindikatorer


Siden debatten på 1960- og 1970-tallet har det vært mange initiativ for å utvikle alternativer til BNP. De kan grupperes i tre hovedgrupper (jf. Figur 1): "grønne" BNP, alternative indekser (sluttnote 6) og alternative indikatorer.

Fra tidlig på 1970-tallet har det internasjonalt vært utviklet flere ulike systemer for grønne tillegg til nasjonalregnskapene. Ikke minst Norge har ligget langt framme. Det er fire tilnærminger til slike systemer. De to første er basert på fysiske regnskapsoppsett: Strømningsregnskaper for ressurser og forurensninger og balanseregnskaper for ressurser. De to siste er monetære oppsett: Miljøvernregnskap og grønne aggregatregnskap (Atkinson og Hamilton 1996).

Parallelt med utviklingen av grønne varianter av BNP, ble det utviklet ulike former for alternative indekser, med miljøindekser, sosiale indekser og sammensatte utviklingsindekser som de tre viktigste kategoriene. Det er likevel de ulike formene for alternative indikatorer som er mest interessante i denne sammenhengen. Den senere utviklingen av egne bærekraftindikatorer er en direkte videreføring av tre utviklingsretninger: Utvikling av sosiale indikatorer, miljøindikatorer og utvikling av sammensatte utviklingsindikatorer.

Utviklingen av sosiale indikatorer var i realiteten en internasjonal bevegelse (Doyal og Gough 1991). Med siktemål å utvikle alternativer til BNP, både i industri- og utviklingsland, har den vært i virksomhet siden tidlig på 1960-tallet. I én forstand har bevegelsen fått gjennomslag: en mangfoldig samling av denne typen indikatorer er i bruk over det meste av verden. Men i en annen forstand ikke: det er ingen av indikatorsystemene som har oppnådd et politisk gjennomslag slik at de framtrer som reelle alternativer til BNP (Høyer og Aall 2002). Doyal og Gough framholder at den internasjonale bevegelsen for sosiale indikatorer ble betydelig svekket på 1980-tallet. Politisk knytter de svekkelsen særlig til framveksten av ny-liberalisme, spesielt i de engelsk/amerikansk-inspirerte delene av verden.

Den norske professor Johan Galtung har hatt en sentral posisjon i den internasjonale forskningen om sammensatte utviklingsindikatorer. Med "sammensatte" refererer vi til at de kombinerer sosiale og økologiske forhold, i tillegg til at de bringer inn både spørsmålet om fordeling innen nålevende og mellom nålevende og framtidige generasjoner. Et sentralt element i Galtungs arbeider var deltakelse i indikatorutformingen, forøvrig et element som har vist seg å være sentralt også i de ulike forsøkene med lokale bærekraftindikatorer (Galtung og Wirak 1979, Macgillivray og Zadek 1995).

Parallelt med utviklingen av de sosiale og sammensatte indikatorene, fikk vi fremveksten av egne miljøindikatorer. Også her var Norge langt fremme internasjonalt, bl.a. ved å bidra til utviklingen av den såkalte PSR-modellen (OECD 1994). Indikatortypene knyttes her til ulike ledd i en sammenhengende årsaks-virkningskjede: menneskelig aktivitet påvirker (P = pressure) miljøet, og dette gjenspeiles i endret miljøtilstand (S = state). Samfunnets respons (R) for å hindre disse endringene eller for å utbedre miljøskader utgjør det tredje leddet i kjeden. I tillegg til de tre typene opererer OECD med en fjerde prestasjonsindikator (P = performance). Dette er utvalgte eller aggregerte påvirknings-, tilstands- og responsindikatorer med hensikt å evaluere effektene eller ytelsen til OECD-landenes miljøpolitikk og miljøhandlinger ("environmental performance reviews"). Senere er det innlemmet et femte ledd i denne typen modell: miljøvirkningene (I = impacts). Det innebærer at den opprinnelige modellen etter hvert er blitt til den fem-leddete PSIRP, men fortsatt langs en sammenhengende årsaks-virkningskjede (Bossel 1999).

På alle nivåer har det siden begynnelsen av 1990-tallet pågått en stor aktivitet internasjonalt i å utvikle indikatorer som er ment å formidle innholdet i og kravene til en bærekraftig utvikling. I et kompendium utgitt i 1995 av det canadiske "International Institue for Sustainable Development" er det gitt en nærmere presentasjon av 270 miljø- og bærekraftindikatorinitiativ fra 29 land med samtlige verdensdeler representert (Hardi m.fl. 1995). Siden er listen blitt atskillig lengre. Felles for de ulike indikatorinitiativene er at de ofte er meget konkrete og detaljerte, og at alle forsøker å selge sin fortolkning av begrepet bærekraftig utvikling som den "rette" (Høyer og Aall 1996).

Et spesielt trekk på 1990-tallet er den omfattende aktiviteten for å utvikle lokale bærekraftindikatorer. Det har vært et internasjonalt fenomen - en ny trend i indikatorutviklingen så og si. Macgillivray og Zadek (1995) mener at det er her - på det lokale nivået - man kan vise til vesentlige framskritt de siste årene, også ved at indikatorene faktisk er tatt i bruk i konkrete beslutningsprosesser. Forskere som J. Brugmann (1997) og Stirling (1999) gir uttrykk for det helt motsatte. Et viktig - og kritisk - trekk i framveksten av det store antallet lokale bærekraftindikatorer er at denne utviklingen i mange tilfeller har skjedd i prosesser med folkelig deltakelse - spesielt i England, der Macgillivray og Zadek (1995) viser til mange positive erfaringer. Men folkelig deltakelse er i seg selv ingen garanti for vellykkethet (Høyer og Aall 2002). Deltakelse må også omfatte bruken av indikatorene og innhentingen av erfaringene om bruken, ikke bare utviklingen av indikatorene. Her er det ikke så mye å vise til. Et annet kritisk spørsmål er indikatorenes faktiske bærekraftinnhold. Ikke minst i England er det mange eksempler på indikatorsystemer som har lite med global bærekraftig utvikling å gjøre. Det er for eksempel vanskelig å akseptere at karies hos barn eller omfanget av røyking og rusmisbruk er sentrale indikatorer for bærekraftig utvikling, selv om de er aldri så viktige som helseindikatorer, og selv om de aldri så mye er utviklet gjennom lokal deltakelse (Høyer og Aall 2002).


Mot lokale bærekraftindikatorer i Norge?

Et sentralt element i oppfølgingen av MIK-reformen var tiltak for å styrke styringsdialogen mellom stat og kommune på miljøområdet. Viktig i så måte var utforming av et rundskriv om statlige forventninger til den kommunale miljøvernpolitikken (rundskriv T-937 fra 1993), og flere prosjekter med målsetning om å utvikle miljøindikatorer og nye rutiner for rapportering fra kommune til stat. I mange tilfeller var etablering av bedre interne kommunale styringsrutiner pekt på som en viktig bieffekt. De tre mest sentrale prosjektene var et større utredningsprosjekt om kommunale indikatorer gjennomført av de tre miljødirektoratene, det såkalte Buskerudprosjektet og arbeidet med utvikling av indikatorer innenfor Miljøbyprogrammet.

I samarbeid med SFT og Riksantikvaren ledet Direktoratet for naturforvaltning et utredningsarbeid med utvikling av et indikatoroppsett basert på gjeldende statlige styringssignaler på miljøvernområdet. Den opprinnelige tanken var å utvikle et styringssystem som skulle sikre etterleving av statlige miljømål. I sluttrapporten ble imidlertid denne ambisjonen sterkt redusert. Arbeidet ble i stedet presentert under overskriften "Idésamling for kommunalt miljøvern", og det ble understreket i innledningen at "Idésamlingen skal ikke brukes som et statlig rapporteringssystem"(Direktoratet for naturforvaltning m.fl. 1996, s. 3). Idésamlingen presenterer isteden et indikatoroppsett - et meget omfattende sådan - med en gjennomgang av 45 nasjonale miljømål innenfor de fem prioriterte satsningsområdene for kommunalt miljøvernarbeid gjengitt i rundskriv T-937. Det er gitt forslag til i alt 140 kommunale miljømål og 280 miljøindikatorer gruppert innenfor de samme fem satsningsområdene. Direktoratene understreker at forslagene må forstås som miljøindikatorer - og at de ikke pretenderer å gi et bærekraftperspektiv på det kommunale miljøvernarbeidet.

I Buskerudprosjektet gjennomførte de tre miljødirektoratene i perioden 1992-96 relativt omfattende forsøk med utvikling og utprøving av miljøindikatorer i seks kommuner (sluttnote 7). Kommunene var rekruttert til prosjektet med et løfte om å bidra til å utvikle et system som skulle komme isteden for eksisterende lovpålagte rapporteringssystemer på miljøvernområdet. Midtveis i prosjektet ble det imidlertid klart fra statlige myndigheter at det systemet man ønsket å utvikle nok skulle komme i tillegg til eksisterende systemer - noe som naturlig nok la en demper på kommunenes videre engasjement i prosjektet. Ved prosjektslutt endte man så opp med to indikatorforslag; ett som gjaldt kommunal rapportering til statlige myndigheter og ett som rettet seg inn mot kommunenes interne styringsbehov (Fylkesmannen i Buskerud 1997).

I 1992 inviterte Miljøverndepartementet de 20 største byene i Norge til å delta i et forsøks- og utredningsarbeid om bærekraftig by- og tettstedsutvikling. Fem byer ble plukket ut til å delta i Miljøbyprogrammet som ble avsluttet i 2000 (sluttnote 8). Ett av målene med programmet var å utvikle metoder for å beskrive miljøtilstanden i byer (Miljøverndepartementet 1995). På bakgrunn av dette målet ble det i 1995 utviklet forslag til i alt ti miljømål med 26 tilhørende indikatorer (SFT 2000). Tematisk skiller indikatorforslaget seg lite fra rundskriv T-937 eller indikatorene utviklet innenfor Buskerudprosjektet. Miljøbyprogrammets indikatorforslag skiller seg likevel fra Buskerudprosjektets forslag ved å være normativt fundert, i den forstand at de er knyttet til konkrete målformuleringer. Ved avslutningen av programmet ga SFT ut en veileder som beskriver metodikken bak indikatorene (SFT 2000). Arbeidet med miljøindikatorer fikk mye oppmerksomhet i programperioden, og det ble lagt stor vekt på at kommunene skulle prøve ut de foreslåtte indikatorene. Det er derfor slående at erfaringer med bruken av indikatorene er helt fraværende i det omfattende dokumentasjons- og erfaringsmaterialet som ellers ble produsert fra programmet.

I forbindelse med avslutningskonferansen for Miljøbyprogrammet ble det vedtatt en egen erklæring; Miljøbyerklæringen. Heller ikke her omtales miljøbyindikatorene. Isteden vises det til "bærekraftindikatorer som et redskap for å etablere kvalitetskriterier i tråd med andre europeiske byer". Denne henvisningen peker fram mot et europeisk prosjekt - The European Common Indicator Project (ECIP)- som startet i 1999 for å utvikle et felles sett av bærekraftindikatorer for europeisk byer og kommuner (sluttnote 9). Det er utviklet et indikatorforslag bestående av fem kjernetema og fem tilleggstema med tilhørende kjerne- og tilleggsindikatorer. Indikatorene prøves ut i 90 europeiske byer - deriblant Oslo - og erfaringene med bruken av indikatorene skal oppsummeres i 2003 (sluttnote 10). Våren 2003 ble Oslo kommune kåret til "Europeisk Bærekraftig By 2003", bl.a. som et resultat av deltakelse i ECIP (sluttnote 11).

Til tross for en relativt omfattende forsøksvirksomhet har anbefalingene fra de ulike prosjektene omtalt over i liten grad blitt fulgt opp i praksis; verken i kommunene eller av statlige myndigheter. Det er ikke utformet noen form for statlig veileder eller rundskriv som anbefaler et gitt indikatorsett overfor kommunene. Bare åtte prosent av norske kommuner oppga i 2000 i en landsomfattende undersøkelse at de hadde tatt i bruk miljøindikatorer og miljøstyringssystemer (Bjørnæs og Lafferty 2000). Vi har altså i Norge den samme skjevheten som man finner internasjonalt: en omfattende innsats når det gjelder utvikling av bærekraftindikatorer - med hovedinnsats på det lokale nivået - men et meget begrenset omfang når det gjelder å ta i bruk de samme indikatorene (Høyer og Aall 2002).


Bærekraftige kommuner i praksis

Vinteren 2001 startet Kommunenes Sentralforbund (KS) et prosjekt for å utvikle og prøve ut et styringssystem for integrering og konkretisering av bærekraftig praksis i kommunen. Bakgrunnen for prosjektet var oppfatninger om at miljøstyring og bruk av bærekraftindikatorer kan være et viktig positivt bidrag i det lokale miljøvernarbeidet; samtidig som man erkjente at slike systemer så langt bare i begrenset grad er tatt i bruk. For å bøte på problemene ønsket man å utvikle et forenklet og brukerrettet system samt legge inn mye innsats i etterkant for å promotere et slikt system overfor kommunene. Systemet er utviklet i nær dialog med og utprøvd i fire kommuner (Vega, Tingvoll, Sund, Porsgrunn), én bydel (Bydel Gamle Oslo) og to fylkeskommuner (Akershus og Sogn og Fjordane). Prosjektet ble avsluttet i desember 2002 og KS arbeider nå med å promotere systemet overfor øvrige norske kommuner (sluttnote 12).

Fra KS ble det gitt seks føringer til det systemet prosjektet skulle ende opp med. Systemet skulle rette seg eksplisitt inn mot målet om en bærekraftig utvikling; omfatte kommunens rolle både som samfunnsutvikler og tjenesteprodusent; bygge på eksisterende kommunale styringssystemer; først og fremst tjene interne kommunale styringsbehov, men også ta hensyn til lovpålagte styringssystem og statlige rapporteringskrav; kunne fungere for alle kommunetyper - stor og liten, sentrum og distrikt; og være enkel i oppbygging og bruk. Det var forutsatt at prosjektet skulle utvikle styringssystemet etter en trappetrinnsmodell. Det innebar at man skulle utvikle et basissystem - som var så enkelt at "alle" kommuner skulle kunne bruke det - og så i tillegg utvikle påbyggingsverktøy ment for mer viderekommende kommuner.

Skal et styringssystem ha noen mening, må man ha noe å styre etter - det vil si et styringsgrunnlag. Videre er det nødvendig at kommunen har en tilstrekkelig miljøkompetanse for å kunne operere styringssystemet. Det er derfor definert tre bærebjelker som systemet er ment å bygge på: tilstedeværelsen av en miljøplan, tilslutning til Fredrikstaderklæringen (sluttnote 13) og tilstedeværelsen av en tilstrekkelig miljøkompetanse. Disse kravene innebærer at den opprinnelige ambisjonen om et system for "alle" kommuner i praksis innsnevres til å gjelde halvparten av norske kommuner; det vil si de kommuner som har laget en miljøplan, har sluttet seg til Fredrikstaderklæringen og har utpekt en person i administrasjonen med et overordnet miljøansvar (Aall mfl 2002).

Det sentrale elementet i styringssystemet er et sett med bærekraftindikatorer. Indikatorene er delt inn i syv bærekrafttema. For hvert bærekrafttema er det ført opp én kjerneindikator som skal være felles for alle typer kommuner. Videre er det for hvert bærekrafttema laget en meny med forslag til supplerende bærekraftindikatorer - totalt ca 60 indikatorer. For halvparten av indikatorene kan kommunevise data lastes ned direkte fra Internett; for fylkesvise data er andelen 75 prosent. Øvrige data må hentes inn lokalt eller fylkesvis. For så godt som samtlige av indikatorene er det mulig å laste ned nasjonale gjennomsnittstall. Det er forutsatt at kommunene skal velge fra indikatormenyen ut fra den lokale miljøproblematikken og hvilke miljømål kommunen har satt seg. Menyen over aktuelle indikatorer er heller ikke uttømmende, og det er derfor selvsagt mulig for kommunene å finne fram til egne supplerende indikatorer. Det er imidlertid forutsatt at alle som tar i bruk systemet bruker de samme kjerneindikatorene, for dermed å gjøre det mulig med sammenligninger mellom kommunene.


Tabell 2
Bærekrafttema og kjerneindikatorer utviklet for kommunal sektor i prosjektet "Bærekraftige kommuner i praksis" (Aall mfl 2002)

Basissystem og påbyggingsverktøy

Innen basisdelen av bærekraftsystemet er bærekraftindikatorene tenkt brukt i to sammenhenger: retningsanalyser knyttet til årsmelding eller kommune/fylkesplanmelding, og konsekvensvurderinger i kommunal saksbehandling. Basissystemet inneholder også en anbefaling om å vedta en innkjøpspolicy for offentlig innkjøp og anbudsinnhenting. Denne bygger i hovedsak på et system utviklet av Stiftelsen for bærekraftig produksjon og forbruk (GRIP) (sluttnote 14). Policyen inneholder forslag til overordnet målsetting samt forslag til kriterier for valg av leverandører, tjenester og produkter.

Det er videre lagt opp til at basissystemet kan utvides med et antall påbyggingsverktøy. Eksempler på påbyggingsverktøy er miljørevisjon, mer avanserte indikatorer som økologisk fotavtrykk og økologisk rom, detaljerte rutiner for grønn drift av den kommunale virksomheten, systematiske opplæringsprogram på miljøområdet for ansatte og folkevalgte i kommunen og muligheten for sertifisering etter miljøstandarder som ISO, EMAS eller Miljøfyrtårn.

Når det gjelder den konkrete utprøvingen kan erfaringene sammenfattes som følger: den lokale utvelging av bærekraftindikatorer gikk relativt problemfritt; utprøvingen av retningsanalyse i forbindelse med årsmelding var også relativt problemfritt mens bærekraftvurdering i saksbehandlingen var noe mer problemfylt. Én av de mindre kommunene var skeptisk til at systemet ville innebære en unødig byråkratisering i saksbehandlingen. Andre erfaringer tilsa at denne typen systemer egner seg best for større og prinsipielt viktige saker. For mindre saker blir systemet lett for "grovmasket". Den viktigste erfaringen fra prosjektet knytter seg imidlertid til forutsetninger for å ta i bruk denne typen indikatorbaserte miljøstyringssystemer. De klart viktigste forutsetningene for å ta i bruk det foreslåtte styringssystemet er tilstrekkelige forankring i ledelsen og tilstrekkelig administrativ kapasitet på miljøområdet. Forutsetningen om ledelsesforankring gjelder to forhold: Hvorvidt miljøvern er tilstrekkelig prioritert på politisk nivå, og hvorvidt bruken av formaliserte styringssystemer er tilstrekkelig prioritert på administrativt nivå. Forutsetningen om tilstrekkelig administrativ kapasitet berører i praksis spørsmålet om hvorvidt kommunen har tilsatt en miljøvernleder eller om ansvaret for miljøoppgaver er klart fordelt innen administrasjonen. For de kommunene som har gjennomført prosjektet er mangel på tid til mer overordnede miljøoppgaver den klart viktigste begrunnelsen for at ting ikke gikk som man ønsket i prosjektet. Dette gjelder både store og små kommuner og det er liten forskjell mellom by og land. Selv om samtlige av prosjektkommuner hadde tilsatt en egen person med ansvar for miljøvernoppgaver, opplevde disse et stadig press i retning av å påta seg andre oppgaver - som dermed svekket den administrative kapasiteten spesifikt innen miljøvernet (Aall mfl 2002).


Noen teoretiske perspektiver på det å styre miljøvernarbeidet

Offentlig forvaltning i Norge - og i enda større grad i andre vestlige land - har vært i sterk endring det siste tiåret. Deregulering i form av økende vekt på selvregulering og bruk av økonomiske virkemidler og semi-markedsmekanismer synes å være en generell trend (Christensen 1996). Den økende interessen for bruk av rasjonelle styringsteknikker og indikatorer som virkemiddel i offentlig miljøforvaltning må vurderes på denne bakgrunnen.

Erfaringer fra forsøk med å etablere styringssløyfer innenfor offentlig planlegging viser at modellene ofte ikke svarer til forventningene. Terje Kleven (1993) betegner det som "en parademarsj gjennom vidåpne dører" å lete fram forskningsmateriale og litteratur som kritiserer den tankegangen målstyringskonseptet representerer. Et grunnleggende problem med denne formen for rasjonelle organisasjonsmodeller, er faren for strategisk spill og symbolproduksjoner (Offerdal 1986). Kleven (1990) ser to grunner til dette. For det første mener Kleven at de rasjonelle organisasjonsmodellene ikke klarer å ta hensyn til politiske konflikter og maktspill. For det andre fanger de ikke opp samspillet mellom de instrumentelle og de symbolske sidene ved politikken. Resultatet blir lett at en bruker tid på å kvantifisere mål ingen kjenner seg forpliktet av, og utvikle resultatindikatorer som man ikke vet hvordan man skal bruke. Den harde kritikken kan imidlertid synes som et paradoks, all den tid det gjerne er stor oppslutning og entusiasme rundt ideen om denne typen rasjonelle styringsteknikker. For å forklare dette tilsynelatende paradokset, skiller Kleven (1993) mellom en søndags- og hverdagsideologi. I søndagsideologien opptrer virksomheten som om målene virkelig representerte reelle styringssignaler, og det blir produsert data og indikatorer som tilsynelatende viser måloppnåelse. Under et slikt ferniss ligger hverdagsideologien som blir brukt i de faktiske beslutningsprosessene. Her er det andre og langt mindre rasjonelle spilleregler som styrer utfallet.

Skal vi så avvise hele målstyringstankegangen? I en drøfting av målstyring i miljøsammenheng tar forsker Øyvind Glosvik (1994) til orde for det han betegner som "målstyring med fornuft". Glosvik peker på tre trekk ved tankegangen som gjør at mange - til tross for den sterke kritikken - likevel ser på dette som et meningsfullt konsept: Målstyring er en grei oppskrift på organisering av en rasjonell organisasjonsprosess, og mye positivt kan komme ut av det. Målstyring krever planlegging, og all form for planlegging har noen gode sider ved seg. I situasjoner med relativt avklarte mål kan målstyring være en god måte å styre organisasjoner på. I disse tre punktene ligger at denne typen rasjonelle styringsmodeller kan bidra til å gjøre beslutningssituasjonen mer oversiktlig og forutsigbar, noe som igjen kan være en viktig forutsetning for å sikre medvirkning og oppslutning fra lokalbefolkningen og lokale interessegrupper i den kommunale miljøpolitikken

Vi trenger altså indikatorer og andre former for rasjonelle styringsteknikker på miljøområdet, ikke minst trenger vi lokale bærekraftindikatorer. Men det er viktig hele tiden å reise det kritiske spørsmålet om bruken av slike styringsteknikker. I artikkelen har jeg understreket betydningen av en sterkere bevissthet om de brukssammenhenger de ulike styringsteknikkene skal inngå i. Det er viktig at de kan bidra til informasjon og debatt. Men det er ikke tilstrekkelig. De må også på en mer systematisk måte bidra til samfunnsendring. Det krever systemer som verktøy for politisk og administrativ styring. Med de langsiktige målene som ligger i begrepet om bærekraftig utvikling vil det ikke minst være snakk om systemer som knyttes til den overordnede samfunnsplanleggingen.

 

Kilder

  • Andersen, O. (2002): "Transport Scenarios in a Company Strategy". Submitted for publication in Business Strategy and the Environment.
  • Atkinson, G., Hamilton, K. (1996): Accounting for Progress: Indicators for Sustainable Development. Environment no 7, vol. 38. US: Heldref Publ.
  • Aune, A. (1994): Kvalitetsstyrte bedrifter. 2. opplag. Oslo: Ad Notam Gyldendal.
  • Azzone, G., Manzini, R. and Noci, G. (1996): "Evolutionary Trends in Environmental Reporting". I Ulhøy, J.P. and Madsen H. (eds.): Industry and the Environment: Practical Applications of Environmental Management Approaches in Business, The Corporate Technology and Environment Management Research Group, The Aarhus School of Business, Aarhus.
    Bjørnæs, T. (2002): Lokal Agenda 21 - en analyse av regionale og kommunale forskjeller. Rapport 5/02. Oslo: ProSus.
  • Bjørnæs, Trygve og William M. Lafferty (2000) Miljøvernlederstillinger og Lokal Agenda 21. Hva er status ?. Basert på en spørreundersøkelse i norske kommuner våren 2000. Rapport 1/00. Oslo: ProSus.
  • Bossel, H. (1999) Indicators for Sustainable Development: Theory, Method, Applications. A Report to the Balaton Group. Winnipeg, Canada: International Institute for Sustainable Development (IISD)
  • Brugmann, J. (1997) "Is There a Method in Our Measurement? The use of indicators in local sustainable development planning". Local Environment, vol. 2, no. 1, pp 59-72
  • Christiansen, P. (red.) (1996): Governing the Environment: Politics, Policy, and Organization in the Nordic Countries. Nord 1996:5. Nordisk Ministerråd, København.
  • Direktoratet for naturforvaltning, Statens forurensninstilsyn, Riksantikvaren (1996): Idésamling for kommunalt miljøvern. Et utvalg nasjonale miljømål. Forslag til kommunale mål, strategier, tiltak og indikatorer for fem satsningsområder. TE 713. Oslo.
  • Doyal, L., Gough, I. (1991), A Theory of Human Need. London: Macmillan Press Ltd., UK
  • Franke, T. (1996): "Managing Sustainable Development: Definitions, Paradigms and Dimensions". Sustainable Development, vol. 4:53-60.
  • Fylkesmannen i Buskerud (1997): Kommunal miljørapportering. Sluttrapport 30.06.97.
  • Galtung, J., Wirak, A.H. (1979): Menneskelige behov, menneskerettigheter og utviklingsteorier. I: Wirak, A.H. (red.1979): Behov, utvikling og verdier. Oslo: Pax Forlag
  • Glosvik, Ø. (1994): "Miljømålstyring" - er det mogeleg? Målstyring som verkemiddel i iverksetting av kommunal miljøpolitikk. VF-notat 5/94. Vestlandsforsking, Sogndal.
  • Gravlien, I, Vilsted, P., Høyer, K.G., Holden, E. (2001): CSR Management system. Technical report no 2002-1072. Oslo/Sogndal: Det Norske Veritas / Vestlandsforsking.
  • Hardi, P., Lisa McRorie-Harvey, Lazlo Pinter (1995): Performance measurement for sustainable development: Compendium of experts, initiatives and publications. International Institute for Sustainalbe Development Winnipeg, manitoba. Canada.
  • HMSO. (1993): A Guide to the Environmental Management and Audit Scheme for UK Local Government. London: HMSO Publications.
  • Høyer, K.G. og Aall, C. (1997): Miljø- og bærekraftinidkatorer. En internasjonal kunnskapsoversikt. VF-rapport 13/97. Sogndal: Vestlandsforsking.
  • Høyer, K.G. og Aall, C. (2002): "Lokale indikatorer for bærekraftig utvikling. Bærekraftindikatorenes teori og historie, men med hvilken framtid?". I: Aall, C., Høyer, K.G., Lafferty, W. (red.) (2002): Fra miljøvern til bærekraftig utvikling i kommunene. Lokale agendaer, tiltak og utfordringer. Oslo: Gyldendal. ss. 200-243.
  • Kleven, T. (1990): ".'..det rullerer og det går...' Studie av et forsøk med resultatorientert kommunal planlegging". Rapport 1990:23. Norsk institutt for by- og regionforskning, Oslo.
  • Kleven, T. (1993): "Sørensens konklusjoner". Et essay om forskning og målstyring. Rapport 1993:1. Norsk institutt for by- og regionforskning, Oslo. English summary.
  • Kommuneforlaget (1996): Håndbok. Kommunal miljørevisjon. Hvordan man tar i bruk miljørevisjon i et kommunalt styringssystem. Oslo.
  • Macgillivray, A. og Zadek, S. (1995): Accounting for change - indicators for sustainable development. London: The New Economics Foundation.
  • Miljøverndepartementet (1988): Håndbok. Kommunalt miljøvern. Oslo: Miljøverndepartementet og Kommunenes Sentralforbund.
  • Miljøverndepartementet (1995): Nasjonalt program for utvikling av fem miljøbyer. Dokument T-1115. Oslo.
  • Nordisk Råd (1994): Miljörevision och andra revisionsliknande verktyg. Tema/Nord 1994:536. København.
  • OECD (1994), Environmental indicators. OECD core set. Paris: OECD
  • Offerdal, A. (1986): "Om det rasjonelle og det rimelige". Norsk Statsvitenskapelig Tidsskrift, 4/1986.
  • Ruud, A., Larsen, O.M. (2002): Miljørapportering i årsberetningen: følger norske bedrifter Regnskapslovens pålegg? Rapport 8/02. Oslo: ProSus.
  • Statens forurensningstilsyn (2000): Å beskrive miljøtilstanden og bærekraftig utvikling i byer og tettsteder. Indikatorer og metode. TA-1726/2000. Oslo.
  • Stirling, A. (1999) "The Appraisal of Sustainability: some problems and possible responses". Local Environment, vol. 4, no. 2, pp 111-134
  • Aall, C. (red.) (1996): Kommunal miljørevisjon. Oppsummering av forsøk med miljørevisjon i ni kommuner i perioden 1993-96. VF-rapport 6/96. Vestlandsforsking, Sogndal.
  • Aall, C., Breisnes, K., Høyer, K.G., Hille, J. (2002): Bærekraftige kommuner i praksis. Omtale av et styringssystem for integrering og konkretisering av bærekraftig praksis i kommunen. VF-rapport 17/02. Sogndal: Vestlandsforsking.

Sluttnoter

  1. "Intern" betyr revisjoner bestilt av virksomheten selv, mens "ekstern" betyr revisjoner bestilt av en ekstern part - for eksempel tilsynsmyndigheter.
  2. Se informasjon om kommunenes rolle lagt ut på www.miljofyrtarn.no/KommuneInformasjon.htm.
  3. Prisen deles ut av Stiftelsen for bærekraftig produksjon og forbruk (GRIP) i samarbeid med en rekke næringslivsorganisasjoner (Den norske Revisorforening, Finansnæringens Hovedorganisasjon, Norges Rederiforbund, Norske Finansanalytikeres Forening, Næringslivets Hovedorganisasjon, Norske Siviløkonomers Forening og Sparebankforeningen). Se http://www.grip.no/Miljorapportering/Pris/Default.htm
  4. Det Europeiske miljødirektoratet har nylig publisert en imponerende nettoversikt over en rekke nasjonale miljøstatusrapporter: http://countries.eea.eu.int/SERIS
  5. Jf "Grønn stat" (http://odin.dep.no/md/gronnstat/) og Grønn kommune i Oslo (http://www.bydel-gamle-oslo.oslo.kommune.no/nyhetsarkiv.asp?Id=8476).
  6. Indekser står i relasjon til indikatorer som indikatorene står i relasjon til grunndata. Normalt skal en indeks både gi et forenklet og kvantifisert uttrykk for en mer kompleks sammensetning av flere indikatorer
  7. Drammen, Lier, Hurum, Flesberg, Ål og Hole.
  8. Fredrikstad, Kristiansand, Bergen, Tromsø og Bydel Gamle Oslo.
  9. http://www.sustainable-cities.org/indicators/
  10. Se http://www.sustainable-cities.org/indicators/index.htm og www.oslo.kommune.no.
  11. http://www.oslo.kommune.no/Default.asp?page=&Id=62670
  12. Se egen nettside på sidene til Kommunenes Sentralforbund: http://www.ks.no/templates/Page.aspx?id=4759
  13. Fredrikstaderklæringen er en invitasjon fra Landskonferansen for Lokal Agenda 21 i 1998, til alle landets kommuner, lokalsamfunn og organisasjoner om å gjøre en innsats for en bærekraftig utvikling. Ved utgangen av 2002 hadde 60 prosent av norske kommuner og samtlige fylkeskommuner sluttet seg til erklæringen (jf http://212.20.194.202/seksjon.php?selectedItem=49).
  14. Se www.grip.no/innkjop.