Redaktør-skifte

Tor Arnesen
redaktør

tor.arnesen@ostforsk.no
Østlandsforskning



Tidsskriftet UTMARK kom med sitt første nummer i 2000. Med 3 nummer i året og 9 nummer senere har tidsskriftet vist sin berettigelse. Dette skyldes ikke minst den innsatsen som tidsskriftets første redaktør - Marit Vorkinn - har lagt ned i perioden. Hun har nå trått tilbake som redaktør.

Det er ikke lett å etablere et tidsskrift, og vel også bare ønskelig dersom tidsskriftet har en oppgave å fylle. Ideen med UTMARK er å henvende seg til de mange som er opptatt av utviklinga i vår bruk og avhengighet av utmarka. Sier vi at det som ikke er byer, tettsteder og innmark er utmark, så utgjør utmarka mer enn 95% av landarealet i Norge - vi er en utmarksnasjon. De siste 30 års utvikling av fritidshus og hytter har gitt oss 180.000 nye grunneiere og festere i utmarka. Til sammen vel 360.000 nå har hytte i utmark. Sier vi at det sogner 3-4 personer til en hytte, så har et sted mellom 1 og 1,5 millioner nordmenn investert tid og penger i å nyte et utmarksliv som en vesentlig komponent i rekreasjonslivet. Vi er en utmarksnasjon.

Slik kunne vi fortsatt å male ut poenget. Vi nøyer oss med å henvise til de til sammen 78 bidragene som er levert til UTMARK i Marit Vorkinn sin redaktørtid for å understreke poenget: Vi ér en utmarksnasjon.

UTMARK driver formidling mellom brukere og forskersamfunnet. Formidling av problemstillinger, erfaringer og oppfatninger fra dem som henter sitt utkomme fra utmarka, fra de som henter ressurser i utmarka, fra politikere, administratorer, fra de mange brukergrupper. Formidling av forskningsbasert kunnskap og erfaring fra forskersamfunnet.

Tidsskriftet UTMARK kan best karakteriseres som et dugnadsarbeide. Det er et lavkostnads nettbasert tidsskrift med maksimal og kostnadsfri tilgjengelighet. Marit Vorkinn har som redaktør vært rett dame på rett sted til rett tid for å lede dugnaden. Hun har som leder for redaksjonsgruppa lagt ned en imponerende innsats for tidsskriftet - en innsats som har vært preget av vilje og en ildsjels pågangsmot og utholdenhet. Gjennom i sitt arbeide har Marit Vorkinn skapt en effektiv redaksjon som sammen driver tidsskriftet framover.

Marit Vorkinn har nå trådd tilbake som redaktør, og undertegnede har overtatt. Dette nummer av tidsskriftet er blitt til i vekslingsfeltet. Vi viser til egen leder for innholdet.

Her er det vårt anliggende å si: Takk for innsatsen Marit!