Ja, takk – begge deler!

Terje Skjeggedal
redaktør

terje.skjeggedal@ostforsk.no
Østlandsforskning

Etter ett år mer eller mindre i dvale er nå tidsskriftet UTMARK på beina igjen med et nytt nummer. Diskusjoner og planer om en mer robust økonomisk og organisatorisk struktur for tidsskriftet har foreløpig ikke ført fram. Dette arbeidet fortsetter og innspill er velkomne! Inntil videre fortsetter vi med vårt dugnadsbaserte opplegg med ei redaksjonsgruppe, en redaktør og en webansvarlig. Helt siden starten i 2000 har Tor Arnesen hatt ansvaret for nettsidene. Har han også vært redaktør en periode. Fra og med dette nummeret er redaktørjobben overtatt av Terje Skjeggedal.

Vi inviterte til artikler om de klassiske utfordringene i utmark: Sentral og lokal, bruk og vern. Denne debatten blir lett endimensjonal og sjablonmessig. Vi får en argumentasjon enten for en sentralisert forvaltning eller en forvaltning mest mulig desentralisert til kommunenivået. En positiv holdning til det ene alternativet koples automatisk opp til en negativ oppfatning av det andre. Konfliktdimensjonene som finnes på lokalt nivå, og selvfølgelig også på sentralt nivå, blir som regel oversett. Argumentasjonen får et statisk preg som ser bort fra at endringer i fordeling av ansvar og myndighet også stimulerer til endringer i forvaltningsatferd og utvikling av nye løsninger. Det ser ennå ut til at forestillingen om et hierarkisk oppbygd forvaltningsapparat, hvor de ypperste fagfolkene på alle områder er i departementene og direktoratene og de svakeste befinner seg i kommunene, står sterkt. I virkeligheten er bildet mye mer sammensatt og nyansert. Den hierarkiske strukturen blir modifisert av nettverkssamarbeid og integrert forvaltning. Da er det ikke spørsmål om enten eller, men om både og. Vi trenger forvaltning på sentralt og lokalt nivå. Det dreier seg om bruk og vern, om erfaringsbasert og vitenskapelig basert kunnskap, om private og offentlige løsninger og om stabilitet og dynamikk. Ja, takk – begge deler.

Dette nummeret inneholder 6 artikler som på ulike måter belyser noen av de klassiske forvaltningsutfordringene i utmark. Tidsskriftet UTMARKs fremste ambisjon er å formidle kunnskap om utmarksspørsmål mellom brukere og forskere. Her fyller tidsskriftet et tomrom. Dette nummeret av UTMARK er likevel blitt prega av artikler som mer er formidling mellom forskere, men også her fyller tidsskriftet et tomrom. Vi håper på en bedre balanse i neste nummer av UTMARK som kommer 1. november 2005 og temaet er: Næringsutvikling i utmark.