Bebyggelse og tilrettelegging i nasjonalparkene – en utfordring?

Thor Flognfeldt jr,
Reiselivsstudiene, Høgskolen i Lillehammer

Thor.Flognfeldt@hil.no



Våren 2003 kom den såkalte ”Fjellteksten” (St.prp. nr 65 (2002-2003) som gav muligheter for å etablere ”kommersiell virksomhet” i norske nasjonalparker. Tidligere var dette enten forbudt eller strekt begrenset i forvaltningsplanene for parkene. Etter at denne fjellteksten ble presentert har mange sentral politikere pekt på ”de store mulighetene” nasjonalparkene gir for reiselivsutvikling i distriktene. Dette er gjerne gjort med referanse til andre land .Men som påpekt i mange foredrag er det slik at slike muligheter er avhengige av hvordan sjølve nasjonalparken er forvaltet og tilrettelagt. I denne artikkelen vises noen eksempler fra andre land og hvilke muligheter som ligger der om samfunnet tar ansvar for å utvikle nasjonalparkene slik dette gjøres i andre land.

 

Introduksjon.

Formålet med artiklene er altså å se noe nærmere på hvordan andre lands nasjonalparkforvaltning i praksis fungerer overfor tilreisende. Utgangspunktet tas i to element – bygninger i og tilknyttet parkene og den fysiske tilretteleggingen for at folk skal bruke og forstå den naturen de beveger seg i.

Dette er et notat som kun tar for seg deler av de utviklingsmulighetene som finnes tilknyttet nasjonal­parkene.

Figur 1. Informasjonstavle foran Naturum i Vålådalen i Åre kommune i Sverige.

 ”Den eneste utenlandske turisten som har forstått Maihaugen riktig er den som hele tiden går rundt og forteller guiden som sitt eget hjemsted.” (Maihaugendirektør F. Valen Senstad i forelesning på slutten av syttitallet – udokumentert).

Sitatet ovenfor er viktig fordi det både beskriver kundens og interpretatørens (formidlerens) roller. Men det har også vært en slags ”leveregel” for undertegnede – jeg skal prøve å lære av hva jeg ser andre steder slik at det kan bli til nytte lokale og regionalt her hjemme. ”Erfaringsoverføring” kan være et stikkord. Formålet med denne artikkelen er da å vise hvordan andre land utvikler sine nasjonal­parker og verneområder for å finne ut hva vi i Norge har å lære av dette.

Nasjonalparker ble for langt over hundre år siden etablert for å sikre tilnærmet uberørt natur for lokalbefolkning og tilreisende besøkende. I norsk tenkemåte derimot har hensikten med å etablere nasjonalparker først og fremst vært basert på vern av natur­områder. Lenge var dette betraktet som et slags ”vern fra besøkendes inngrep”. Både besøkende og de kulturelle elemen­tene i nasjonalparkene, og da særlig byggeskikken, kommer noe mer i bak­grunnen eller det er slik at parkens grenser er trukket slik at viktige og bevaringverdige bebyggelses­områder blir liggende utenfor parkgrensene. På mange måter var dette en gunstig løsning, siden det opprinnelig ikke var meningen at disse nasjonal­parkene skulle være til allmennhetens bruk. Men siden den såkalte ”Fjell­teksten” (ref.) kom og opp­muntret forvaltningen av – i første omgang tre – nasjonal­parker til å kunne dra nytte av tilreisende som besøkende, så bør norske nasjonalparker kunne lære av andre lands som har opptil 130 års erfaring av å tilrettelegge naturen for de besøkende. Vår norske nasjonalpark­tradisjon er kun 45 år gammel, og innenfor feltet ”besøksledelse” er den langt kortere – den har knapt startet opp!

Kan det tenkes at ”Fjellteksten tas bokstavlig” og at norske nasjonalparker blir utviklet og for­valtet innenfor den internasjonale tradisjonen som et mer levende kulturlandskap og besøksmiljø? Hva bør vi da kunne lære av utviklingen og besøksstrategiene i andre land? Politikere i mange av de kommunene som har nasjonalparker innenfor sine grenser eller ligger like i nærheten er ”lovet positive virkninger” av både miljø- og næringsstatsråder samt statsminister i nyttårstaler, så dette burde vel være et prioritert forskningsområde.

 

I dette notatet er det to viktige ”bebyggelseselement” i nasjonalparker som tas opp til drøfting:

  • Bygninger – både til overnatting, servering, informasjonsanlegg og nyttebebyggelse for sjølve driften av parkene
  • Tilretteleggingsinstallasjoner – ut over et ”tilrettelagt stinett” også elementer som bruer, klopper, utsiktspunkt og fotograferingspunkter (”photospots”)

Vi skal her vise noen eksempler fra ulike land – både slike som

Vi har også besøkt nasjonal­parkene i grenselandet mellom

Den som ønsker å gå nærmere inn på besøksmuligheter kan benytte seg av web-referansene ovenfor. Vår hensikt med å trekke fram disse eksemplene er at de kan gi ideer til gode norske løsninger – dersom vi ønsker å la tilreisende får benytte våre nasjonalparker til glede for mulig jobbskaping i de områdene hvor nasjonalparkene befinner seg.


Eksempler fra Canada

Canada er ett av de landene som tar forvaltning av verneområder overfor besøkende mest på alvor. Vernete områder finnes både på nasjonalt og på delstatsnivå. Ifølge Eagles & McCool (2000) var det ved årtusenskiftet årlig registrert 16 millioner besøkende i landets nasjonalparker samtidig som British Columbias eget provinsparksystem var besøkt av ytterligere 24 millioner. Sammen med de andre cana-diske provin­­senes system kan vi altså regne med at det er minst 50 millioner dagsbesøk årlig i park­anleggene – noe som krever et godt fungerende forvaltningssystem.

Det er bygget opp en fellesorganisasjon ”Parks Canada”

http://www.pc.gc.ca/index_e.asp

hvor drift og markedsføring av både nasjonal­­parkene og offentlige museer er områder som har egne spesialistoppgaver. Denne organi­sasjonen arbeider sammen med de regionale og nasjonale reiselivs­myndighetene med å tilrettelegg informa­sjon og anlegg for internasjonal reiselivstrafikk. Siden Canada er en to-språklig nasjon er alt informa­sjons­materiale tilgjengelig både på fransk og engelsk. Men Canada er også et ”veteranland” når det gjelder å etablere nasjonalparker – det hele startet for nesten 150 år siden her.

Figur2. Jernbanestasjonen i Jasper – avstandene er lange i Canada.

Vi starter med å se på bebyggelsen i en av de eldre kanadiske nasjonalparkene – Jasper - som ligger den canadiske delen av Rocky Mountains, på Albertasiden innover mot præriene (http://www. canadianrockies.net/jasper/). Jasperparken ligger i en nasjonalparkrekke som også omfatter Banff National Park

og som kanskje kan sies å ha noe av den vakreste naturen i Nord-Amerika innenfor sitt område. Årsaken til at vi trekker fram Jasper er at denne parken er et godt eksempel på en nasjonalpark med omfattende bebyggelse innenfor parkgrensene. At det også innenfor nasjonalparkgrensene er både fritidshus og noe produksjonsliv ellers faller helt innenfor byggetradisjonen.

Byen Jasper ligger altså inne i sjølve nasjonalparken og mulighetene til å gi allmennheten til­gjenge­lighet til dette praktfulle landskapet ble gjort tilgjengelig av den viktige jernbaneutbyggingen fra prærie­landet og over til stillehavskysten. Nå som for over hundre år siden var den viktigste opp­gaven for de canadiske jernbanene å frakte varer, men det ble også lagt til rette for passasjertransport. I dag er denne passasjertransporten todelt – ett system for ”å komme fram” hvor de viktigste rutene passerer ”the Rockies” om natta, og et annet for å oppleve naturen fra ”saktegående tog” – hvor the Rocky Mountaneer reklamerer med å kunne tilby ”verdens vakreste jernbanetur”. Inntil jeg får bli med på et konkurrerende tilbud av minst samme kvalitet, innestår jeg for at slagordet stemmer etter å ha tatt en slik to-dagers tur sommeren 2004 fra Vancouver til Jasper. Både reiseruta og opplegget på toget var med på å etablere dette inntrykket.

Ankomsten til byen Jasper fra vest var etter en praktfull togreise med god guiding og det positive inn­trykket mitt av Jasper by kan være preget av denne spennende reisen. Hvis du kommer fra øst med jernbane eller buss er ikke naturen så spennende før du er inne i parken, men the Rockies vil tidlig reise seg i landskapet også under reisen over prærielandskapet. Ikke all bebyggelse var perfekt til rette­lagt i denne byen. ”Jasper-byen” hadde både vakre og mindre vakre bygninger, men var ”ren og pen” og dessuten preget av usedvanlig flotte omgivelser. Men viktigst var at mange bebyggelses­detaljer virket svært gjennomtenkte, for eksempel søppelsystemet som var organisert slik at ikke bjørn og andre rovdyr skulle komme ned i søppelboksen og vendes til å spise det menneskene hadde lagt etter seg (se figur 5).

 

Figur 3. Skilt som viser hvorfor Jasper er en by inne i en nasjonalpark.

 

Figur 4. Jaspers informative skilttavler – vist av forfatteren .

Når det gjelder typer av vern av bebyggelse i slike nasjonalparker, så varierer disse svært etter hva som nasjonalt anses som verneverdig. I noen parker er den opprinnelige arkitekturen og utformingen i dag av så spennende karakter at den i seg sjøl er verneverdig, andre steder er det slik at enkelt­bygnin­ger eller avgrensete bygningsmiljøer er vernet og atter andre steder blir bebyggelsen betraktet som en ”sacrifized area” hvor nye bygninger blir tillatt så lenge de ikke forstyrrer helhetsbildet.


Figur 5. En forsvarlig sikret avfallshåndtering – man ønsker i Jasper å forhindre at flere bjørner blir avfallsbjørner. Mye av ”by-designen” er utformet med naturvernet som grunnlag

Byen Jasper blir mest å beskrive som bygget opp om det siste alternativet, sjøl om det er flere fredete bygninger fra pionertiden innenfor canadisk friluftsliv og nasjonalparkdesign er representert her. Men det er mange eksempler på temmelig pent tilpassete moderne bygninger, så er det nok også noen – basert på norske øyne – som ikke er spesielt pene også. Men før skjønnhet blir vurdert bør man være innsatt i ”vestens” byggeskikk.

Allerede tidlig i den canadiske nasjonalparktradisjonen – på slutten av 1800-tallet - ble det lagt vekt på også å ha et opplegg inne i parkene med bekvem innkvar­tering og en serie ”lodges” ble bygget opp for å tilfredsstille dette innkvarterings­behovet. Mange av kontinentets mest kjente arkitekter var engasjerte i å tegne disse overnattings­anleggene og deres omgivelser. Noen av disse har seinere blitt betraktet som nasjonale bygningsminner – som det store kjente hotellbygget i Banff.

Et annet innslag i disse ”nasjonalparkbybildene” er at det frittgående dyrelivet, ”the wildlife” er et viktig innslag i de canadiske parkene og menneskene blir – også i de mer bymessige delene av parkene – til stadighet gjort oppmerksomme på at det kan komme villdyr helt inn i bebyggelsen, og at det er menneskene sjøl som må ta ansvaret for å beskytte seg. Men samtidig er disse bjørnene og andre dyr en slags hoved­attrak­sjon som mange forventer å se – kanskje nettopp i bybildet i resortene. Et av de større pro­blem­ene ligger i at bjørner skaffer seg mat på byens avfalls­plasser og blir raskt avhengige av å gå hit for å skaffe seg føde (leder av Yellowstone nasjonalpark ref, fra ISSMR i Östersund 2005), og på denne måten gjør seg avhengig av menneskene for sin videre eksistens. Derfor har utforming også av søppelkasser og annen avfallshåndtering vært en del av rovdyrforvaltningen (se figur 5).

Den som skal lære noe om forvaltning av nasjonalparker og villmarksområder overfor turister som brukere har altså mye å lære av canadierne.

 

New Zealand – nasjonalparkene består både av tilrettelagt og ”spart” natur

New Zealand profilerer seg som det reine landet overfor poensielle turister. Derfor er ”100 % pure New Zealand” er slagordet på alle turistplakater. Nasjonalparkene i New Zealand er ikke spesielt mange, men de er store og meget representative for landets varierte natur. Per dato representerer dette omtrent en sjettedel av landets areal. På mange måter kombinerer de flere utfordringer – de skal både være godt tilrettelagte for publikumsbruk og inneholde store totalt skjermete områder hvor knapt nok noen kommer inn.

Miljøverndepartementet (Department of Conservation - DiC)

har en sterk status i dette arbeidet og er også meget offen­sive overfor reiselivsutviklingen. Dette at de deltar aktivt i formidling og opplysningsarbeid er et sjeldens sterkt offentlig inngrep i dette landets nærings­utvikling, siden New Zealand etter 1983 knapt nok subsidierer andre former for nærings- eller produk­sjonsliv. Man har tydeligvis ikke funnet fram til noen kommer­sielt holdbar form for å forvalte den rene naturen, og staten tar dermed sitt ansvar for naturvernet svært høytidlig.

Nasjonalparkenes status i den offentlige reiselivspolitikken er altså meget sterk – og som nevnt oven­for blir det nasjonale turistslagordet ”100% Pure New Zealand” fulgt opp med svært mange plakater og brosjyrebilder fra landets verneområder. Også bygn­ingmassen i nasjonalparkene trekkes fram i dette informasjons­materialet. Man er stolte av de bygninger man har forsynt nasjonalparken med og av det til rette­leg­gingsarbeidet man har utført.

Nasjonalparkene er ikke så mange i New Zealand, nå er det kun 14 i alt. Men disse parkene er store, samlet på mer enn 5 millioner hektar og som det går fram av figur 6 – oransje felt - så repre­senterer de ulike land­skaps­former spredt over hele landet. Sammen­liknet med Norge er det i New Zealand mye mer kyst­natur med i ”nasjonalpark­portefølgen”, sjøl om landets høyfjellsområder også er med i rik monn.

I tilknytning til arbeidet med ”naturbruksprosjektet” har det hos Fylkesmannen i Sogn og Fjordane blitt laget en rapport fra en studietur i New Zealand (Vangsnes 2004) som kan supplere vårt notat på en utmerket måte. To parker Tongariro på Nord-Øya og Aoraki/Mt. Cook på Sør-Øya er besøkt og omtalt der. Men opplysningene nedenfor kommer først og fremst fram i rapporter fra mine egne besøk i 1997 og 2000.

Figur 6. Fra Mount Aspiring National Park i New Zealand. Foto Mathias Jighede.

Noen få steder inne i disse nasjonalparkene ligger det bygninger tilknyttet stier og veger. Noen eksisterte før parkstatus kom, andre er bygget seinere. DoC har innflytelse på bygnin­gene og eier i mange tilfeller også disse. Den kommersielle delen, overnatting og servering, er åremålsutleiet (con­sessions), mens informasjonsanleggene er drevet av DoC sjøl. Viktigst er dog at mye investeres i å utvikle vandrestier, siden det mange steder er nærmest forbudt å bevege seg utenfor stinettet. Når en ny sti – ”trail” - skal etableres er dette et totalprodukt som både har med overnattingsanlegg og raste­plasser/attraksjoner samt beregninger av hvor mange vandrere per dag som området tåler å ta imot.

Med en meget sterkt bemannet forvaltning er det mulig for DoC å drive med flere systematiske målinger av hvordan for eksempel tilstanden til dyrelivet i området er, og derfor vil det finnes bygninger for vitenskapelige målinger.

New Zealands miljøverndepartemenyt (DoC) har laget et eget nasjonalt ”vandreveg-system” som også omfatter vandreveger i nasjonalparkene:

 

“Types of Walkways

Walkways vary enormously in nature, from short urban strolls, to moderate coastal locations, to challenging tramps in the high country. All walkways are graded according to degree of difficulty, standard of surface formation and gradient. The classification system used is the same as that used by DOC for all foot access. Classifications are:

  • Short Walk - Well-formed surface, usually up to a one-hour walk suitable for most ages and fitness levels. Some may cater for physically disabled people.  
  • Walking Track - A well-defined track, suitable for relatively inexperienced people with little backcountry skill, up to a day's relatively easy walking.
  • Tramping Track - A track catering for backcountry trampers ranging from relatively inexperienced to experienced. Trips may vary from half-day to multi-day and can cross a wide range of terrain. All tracks are marked using one or more methods. Major watercourses are bridged.
  • Route - Generally an unformed surface, lightly cut or marked and intended for experienced backcountry users only. Routes are not common within the walkways system. “

Kilde: http://www.doc.govt.nz/

Figur 7. New Zealands nasjonalparker oktober 2005. (Department of Conservation)

 

Figur 8. Når man skal få mange mennesker til å fotografere et objekt innenfor et naturområde som er sårbart, vil en myk tilrettelegging på lengre sikt være bedre enn at ”all natur bevares” og dermed trampes ned. (Catlins på New Zealands Sørøy

Som det går fram av sitatet ovenfor, så er kravene som er satt til utforminga av vandrestinett preget av hva slags ”kunder” eller ”brukere” som forventes å benytte seg av dette stisystemet. I et land hvor reiselivet betraktes som en viktig næring og nasjonalparkenes forvaltningssystem bygges opp for at de tilreisende skal ha gode opplevelser samtidig som forvaltningen skal være bæreraftig, er nettopp en slik markedsorientert tankegang viktig.

Installasjoner som hengebrua (figur 9) i New Zealand skaper en litt ”spennende” situasjon samtidig som de gir tilgjengelighet på en enkel måte. I dette landet er man mer opptatt av de problem som reelle inngrep medfører enn av at enkel tilrettelegging skal være noe problem.

Figur 9. Hengebruk fra Buller-elva på Sørøya i New Zealand gir tilgang til et spennende vandreområde .

 

Skottlands nasjonalparker – en ny tradisjon etableres i et gammelt kulturlandskap

I Storbritannia er etablering av nasjonalparker en forholdsvis ny foreteelse, sjøl om de eldste i England og Wales er over 50 år gamle. Men i Skottland er det å ha nasjonalparker helt nytt for dette århundret. De første skotske nasjonalparken som ble etablert kom i 2002 og heter ”Loch Lomond and the Trossacs National Park”. Den innlemmet et gammelt verneområde rundt den ”sangomsuste sjøen Loch Lomond” i et utvidet vernesystem. Parken er så vidt definert at den har et stort antall åpne veger (Page 2004) noe som gjør all registrering og eventuelle besøksrestriksjoner vanskelige, men samtidig åpner for en bred folkelig bruk av parken.

Mens den canadiske tradisjonen hadde som utgangspunkt å ”dressere” et jomfruelig naturområde, så er den skottske varianten basert på å forbedre et tradisjonelt kulturlandskap som også har store naturinnslag. Dette skaper nye utfordringer, men gir også store muligheter for konstruktiv nytenkning ikke minst når det gjelder tilrettelegging for de besøkende. Norge vil ha nytte av både den canadiske og den skottske tilnærmingsmåten til natur vern hvis vi ønsker å ”modernisere” vår forvaltning for å følge opp de politiske uttalelsene statsrådene Brænde og Hareide har kommet med, men som enda ikke har fått noen praktisk strategisk oppfølging.

 Figur 10. Velkomstsenteret for Loch Lomond and the Trossacs National Park i Balmaha

 

Figur 11. Kart over norske nasjonalparker per sommeren 2005 – fra Elgåsenteret

To år etter etableringen hadde parken en offentlig finansiert sysselsetting på mer enn 60 årsverk og en sommerbemanning på over 100 personer samt et meget høyt besøksstall. Det siste er ikke lett å regi­strere siden parken som sagt er meget åpen og tilgjengelig fra en rekke veger. Men nettopp åpen­heten som preger nasjonalparken, både at den er lett tilgjengelig og at den kan brukes av mange ulike grupper, er det som gjør denne så interessant og lærerik også for oss i Norge.

Bebyggelsen i denne nasjonalparken består her enten av eldre bygninger som er pusset opp eller av nye bygg i en slags til­nærmet tradisjonsarkitektur, men spesielt stor vekt synes å være lagt på at det hele skal se ryddig ut. Dessuten er det satt opp gode informasjonstavler og skilt overalt hvor de besøkende kan tenkes trenge å få opplyst noe.

 Figur 12. Slik så det flotte velkomssenteret i Balmaha ut –Informasjonsanleggene i Loch Lomond – parken er utformet i pakt med lokal byggetradisjon.

Stinettet er velutviklet og har også blitt trukket inn i flere typer av informasjonsopplegg, både skilting og guidete turer inngår. Det er også bygget flere bygg som yter servise til de som vandrer – leskur, toalettanlegg og serveringsanlegg. Såsannt slike anlegg var der fra før er eksisterende bebyggelse trukket inn i vandreopplevelsen, men når det gjelder nybygg forsøkes disse tilpasset en felles bygge­skikk.

Hvis vi i Norge ønsker å se på hvordan vi kan bruke noen av de pengene som i dag brukes på å sub­sidiere landbruksproduksjon hvis en WTO-avtale begrenser overføringer til å subsidiere produk­sjon, så er det mye spennende å hente fra hvordan denne nasjonalparken er forvaltet. Her reduseres overproduksjon av fårekjøtt samtidig som andre inntektsgivende aktiviteter etableres med hensikt å øke så vel sysselsetting som velferd i et utkantområde med resultat at innbyggerne i et storby­område og tilreisende turister får nye spennende opplevelsestilbud.

Figur 13. En rast langs Loch Lomonds strender hvor også svanene slapper av.

 

Nasjonalparker i ås- og skogslandskap – grenseområdene mellom Tyskland og Tjekkia

Undertegnede har nylig – oktober 2005 – fått anledning til å være med på en tur til området på grensen mellom Tyskland (Bayerische Wald) og Tjekkia (Sumava). Turen ble arrangert av Lars Bakkom i Jotunheimen Reiseliv og det var tretti personer fra ”hele Norge” med. Jeg har ikke hatt muligheter til å sjekke ut hvor representative disse områdene er for respektive lands nasjonalparkforvaltning, men opp­holdet gav så mange spennende innspill til dette skrivet at jeg velger å se noen av trekkene vi fant som generelle.

 

Figur 14. Hovedinformasjonssenteret i Bayerische Wald Nasjonalpark i Tyskland .En spennende trebygning.

De to nasjonalparkene har en noe ulik bakgrunn, sjøl om de tar utgangspunkt i et felles skogs­område som i dag er sentral-Europas største. Bayerische Wald ble etablert av regjeringen i Fristaten Bayern og er som sådan en delstatspark fullstendig støttet av Bayern. Etter diskusjoner helt fra 1927 ble parken først vedtatt i 1969 på 13 000 ha, men seinere i 1997 utvidet til de 24 000 ha som den omfatter i dag. Bemanningen er i dag på ca 200 årsverk, hvorav ca 60 er byråkrater og de resterende 120-140 er aktive ute i felten, delvis som rangers og delvis som ”allsidige skogsarbeidere” med en stor variasjon i arbeidsoppgavene.

Sumava ble etablert som nasjonalpark i 1991 som resultat av sovjethærens tilbaketrekning fra et område hvor de hadde vært store bakkestyrker og ikke minst rakettanlegg. Paradoksalt nok førte dette til en slags verneprosess. I dag er Sumava nasjonalpark hele 69 000 ha hvorav 80 % er produktiv skog og 20 % engmark. Utenfor dette området ligger øvrige deler av Sumavas biosfære område som er enda større enn sjølve parken. Soneringen er slik at 20 % ikke skal røres, mens noe skogsdrift tillates i resten av parken etter meget strenge regler.

Inne i nasjonalparken er det hele 22 landsbyer hvorav 7 av disse har mer enn 1 000 innbyggere. De fleste som bor der har en eller annen oppgave tilknyttet bruk av parken, enten ved at de tilbyr besøk­ende service eller handel eller er sysselsatte direkte i parken. Det er bygget 8 bemannete informasjons­sentra i sjølve parker, som har 500 km med vandrestier og 300 km med ski­løyper. Samtlige stier er meget godt utrustet med informasjonstavler – for det meste i tre – men det var nesten bare tekst på tsjekkisk. Dette fikk undertegnede til å føle seg som en utlending på besøk i norske nasjonalparker – han skulle ha behersket det nasjonale språket siden forvalterne gjør det.

Figur 15. Informasjonsanlegg i Sumava nasjonalpark i Tjekkia. Landsbyen Kilda.

Sjøl om den byggeskikken som skal opprettholdes er en utvendig blanding av mur og tre, så satses det også på at den skal være brannsikret. Derfor er kjernen i mange av de gjen- eller nyoppbyggete husene en mur-konstruksjon hvor trepanel legges på utvendig. Dette gir både et ekte utvendig preg og en mer brann­sikret bygningsmasse. Informasjonshuset i Kilda (figur 15) er et godt eksempel på en slik bygning.

 

Hva så med en ”skandinavisk virkelighet”

Vår skandinaviske nasjonalparktradisjon er i internasjonal sammenheng svært ung - sjøl om Sarek i Sverige ble etablert allerede for nesten for hundre år siden. I sentrum hos oss, spesielt i Norge, har vern av natur – og kanskje særlig vegetasjon – vært det essen­sielle for etableringen. Ideologien bak etableringen av ”nasjonale parker” ble annerledes enn den opprinnelige nord-amerikanske – og Gjærevolds-tradisjonen kan nesten sies å ha vært anti-besøks­vennlig. Sporene etter menneskers aktivitet skulle nesten skjules og i mange tilfeller var det viktig at de ikke ble videreutviklet som attraksjon da dette kunne føre til at ”flere ble interesserte i å vandre i parkene” noe som kunne for­andre på planteliv og dyrehabitater. Det siste er egentlig et merkelig syn siden naturen sjøl er minst like flink til å få til slike forandringer som menneskers bruk (Emmelin & Bruzewitz 1985). Derfor var nasjonalparkene våre gjennom flere tiår kun verneområder og særdeles lite tilrettelagt for tilreisende – ut over tradisjonelt merkete vandrestier.

Men etter hvert etablerte svenskene sine ”Naturum” – informasjonsanlegg for nasjonalparker og verneområder. Disse anleggene ble gratis å besøke og mye av besøksvirksomheten i og rundt nasjonal­parkene ble organisert her. Noen element som kan gjøre våre verneområder langt mer spennende og øke attraktivitet – og dermed på lang sikt menneskers kunnskap om områdene:

 

  • Etablering av informasjonssystemer – som også er tilgjengelige overfor utlendinger
  • Noe mer variert tilbud på overnatting , - det trengs en mer komfortabel overnatting mange steder. Dette behøver ikke å bety høy standard, men for eksempel tilbud om enkle dobbeltrom
  • Langt bedre informasjon om menneskes bruk av den naturen og de kulturminnene som parken har innenfor og sine grenser og i randsonene

Figur 16. "Ufrivillig regenerert natur”. Inne i skogen ute på øya ”Norrbyskär” i Västerbotten i Sverige finnes et gammelt fabrikkgolv med vakre gulvfliser fra det gamle sagbruket. Skiltet forteller hva som var her en gang.

Men viktigst vil holdningen til et ”brukende publikum” være – og her handler det først og fremst om å ha en god strategi for besøksledelse. I mange land er dette et fagfelt som det utdannes spesialister i og her arbeides det som oftest langsiktig på strategifeltet (Hall & McArthur 1996; Eagles & McCool 2000). Den nyeste svenske nasjonalparken ”Fulufjället” i Dalarna er et godt eksempel på at en slik strategi også kan utvikles i Norden. Besøksenteret Fulufjällets Naturum her har en introduksjonssti (se figurene 16 og 17) som hittil har hatt omtrent 50.000 besøk per år. Riktignok er det registrerte tallet noe lavere, men det er mange besøkende som ikke er innom registreringspunktene så dette tallet er nok tilnærmet riktig (Länsstyrelsen Dalarnas Län 2005).

Hos oss i Norden vil da system av gode informasjonsskilt være viktige siden verbal informasjon vil være dyrt å produsere der vi ikke kan forvente å kunne ta betaling når andre land tilbyr slike tjenester gratis. Vi har mye å lære av svenskene her (figurene 16, 17 og 18), men også i Sverige er det slik at det meste av informasjonen kun står på ett språk – det nasjonale.

Figur 17. Opplysningsskilt for Sverige høyeste foss. Njupeskärsklyftan i Fulufjället nationalpark.

Her er det både laget opphøyde gangveger i ”trebroform” gjennom et myrområde, det er bygget toalett­anlegg og gapahuker for hvile, regnbeskyttelse og spising inne i parken og det er et utmerket opplegg for informasjonsskilt. Også plattformer hvor de besøkende kan observere eller fotografere fra eller lese nøkkelinforma­sjon fra tavler er også viktige. Men fortsatt trengs mye ”nyskaping” som f eks det som er vist i figur 9 med hengebrua i stål i New Zealand. Det nye informasjonssenteret i Elgå for Femundsmarka nasjonalpark viser antydninger til dristighet også. Derfor er det synd at det skal kreves betaling for å besøke et slik anlegg her i Norge, når være ”fattigere naboland” tilbyr slik service helt gratis i sine anlegg. Dette bør i hvert fall være et viktig diskusjonstema i årene framover – hva skal formålet med informasjon om nasjonalparkene være?

Figur 18. Sjølve infoskiltet utsiktspunktet ved Njupeskär i Fulufjället nationalpark i Sverige.

 

Hva kan vi trekke ut av disse betraktningene – og eventuelt bruke i en norsk virkelighet?

Etter min mening ganske mye:

  • At en godt forvaltet nasjonalpark trenger både en bebyggelsesplan og gjerne en ”bygge­skikksnorm” hvor både eksisterende og framtidig bebyggelse blir vurdert. Med en god byggeskikk – gjerne basert på lokale tradisjoner, men også på moderne arkitektur inspirert av lokalt byggemateriale – vil det være mulig å legge flere servicebygg inn i nasjonalparkene uten å forstyrre verken natur- eller kulturopplevelsene.

 

Figur 19. Informasjonssenter for Femundsmarka Nasjonalpark i Elgå, Engerdal.

 

  • At det lages en informasjonsstrategi som også trekker fram utforming og plassering av informa­sjonstavler og skilt. Bruk av lokalt materiale som tre og stein sammen med foto slik det er vist på enkelte bilder her, burde være en måte å gå fram på.
  • At det legges opp til en ”omgivelsesvurdering av ulike tilretteleggingstiltak” hvor også her materialvalg og utforming gjøres på mest mulig nennsom måte. Her bør også de besøkendes forutsetninger for å ”komme seg fram” tas hensyn til, slik at ikke bare de som er i sin aller bete fysiske form skal ha tilgjengelighet til vår natur.
  • Der dette er mulig bør eksisterende bygningsmasse kunne nyttiggjøres – iblant til nye funk­sjoner, spesielt og den tidligere funksjonen ikke lengre har noen praktisk bruk. Men her kreves at den eldre bebyggelsen er satt i skikkelig stand og holder byggeskikkmessige kvalitetsmål. Eksempler kan være at gammel seterbebyggelse og buer i fjellet kan fungere både som rasteplasser og infor­ma­­sjonsanlegg.

Meningen med denne artikkelen er å gi noen ideer til hva nasjonalparker kan bli – eller hva som vil kreves – om våre parker skal kunne gi de samme positive virkningene for lokalsamfunnene de ligger i, som de som er registrert i andre land. Investeringer i bygninger og tilrettelegging er kun to av mange tiltak som trengs for å kunne oppnå slike effekter. I en seinere artikkel skal jeg prøve å se på andre sider ved nasjonalparkforvaltningen – ut fra et ”besøkendeperspektiv”.   

Figur 20. Kjerkgata i Røros en vinterdag. Denne er på UNESCOs World Heritage List, men hvis vi hadde hatt andre lands nasjonalparktradisjoner i Norge utelukker jeg ikke Røros Bergstad hadde vært inkludert, f eks i Forolhogna Nasjonalpark.

 

 

Referanser

 

Felles hjemmesider for Banff og Jasper National Parks

Andre websider er det gitt referanser til direkte i teksten.

  • Hall, C M & McArthur, S (1996): Heritage Management in Australia and New Zealand. The Human Dimension, Oxford University Press, Melbourne, Australia.
  • Department of Conservation (2005): New Zealand’s Walkways. http://www.doc.govt. nz
  • Eagles, P F & McCool, S D (2000): Tourism in National Parks and Protected Areas. Planning and management. CABI Publishing, Wallingford, UK:
  • Emmelin, L & Bruzewitz, G (1985): Det föränderliga landskapet. Utveckling och framtidsbilder. LTs förlag. Stockholm.
  • Flognfeldt, T (2005): Nasjonalparker og verneområder – hva kan Norge lære av andre land? Foreløpig upublisert arbeidsnotat. Høgskolen i Lillehammer.
  • Fredmann, P & Hörnsten, L (2004): Social capacity and visitor satisfication in national park tourism. ETOUR reprint S 2004:1 Östersund.
  • Länsstyrelsen Dalarnas Län (2005): Naturum Fulufjället. Verksamheten 2005. Falun.
  • Page, S J (2004): Foreløpig upublisert paper om “Kommunikasjonsnettet i Loch Lomond and the trossacs nasjonalpark”. IGUs geografigruppes seminar. Drymen, Scotland.
  • Sandell, K (2003): Access, tourism and democracy. The Swedish rights of public access in a dynamic mental and physical landscape. Paper presented on the Seminar on “Perspectives on Tourism in Nordic and other Pheripheral Areas. Umeå, Sweden .
  • St.prp. nr. 65 (2002-2003): Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet medregnet folketrygde 2003 (inkludert ”Fjellteksten”).
  • Vangsnes, R W (2004): Studietur til New Zealand og AustraliaNotat frå naturbruksprosjektet hjå Fylkesmannen i Sogn og Fjordane. Stryn.
  • Vorkinn, M & Lindberg, K (2004); Forvaltningsplanlegging for naturbasert reiseliv og rekreasjon. I Viken, A (2004): Turisme: Miljø og utvikling. Gyldendal Akademisk, Oslo.