Næringsutvikling i utmark

Terje Skjeggedal
redaktør

terje.skjeggedal@ostforsk.no
Østlandsforskning

Tema for dette nummeret av Utmark spenner vidt, fra tradisjonell høsting av utmarksressurser til den økende oppmerksomheten omkring næringsutvikling i og i tilknytning til verna områder. Den er denne økende rekreative bruken av utmarka, blant annet omtalt i den såkalte ”Fjellteksten” i St.prp. nr 65 (2002-2003), som har fått størst plass her.

I tilknytning til den nye Forollhogna nasjonalpark (2001) er det starta et prosjekt for å stimulere til næringsutvikling i randsona av nasjonalparken, som presenteres i en artikkel av prosjektlederen Tomas Lillehagen. Thor Flognfeldt jr. viser i en artikkel ved eksempler fra Canada, New Zealand, Skottland, Tyskland/Tsjekkia og Sverige hvordan andre lands nasjonalparkforvaltning fungerer overfor tilreisende. Han tar utgangspunkt i bygninger i og i tilknytning til parkene og i fysisk tilrettelegging for at folk skal kunne bruke og forstå naturen. Ingrid Guldvik og Hanne Svarstad behandler i sin artikkel hvordan menn dominerer på alle arenaer i utmarka og hvordan kvinnelige utmarsksgründere dermed møter kjønnsspesifikke hindringer.

Så har vi tre artikler som ikke dreier seg direkte om næringsutvikling, men om forvaltning av utmark. Tor Arnesen diskuterer i en artikkel om å forvalte statsallmenninger på sammen måte som bygdeallmenninger kan være et aktuelt alternativ for sterkere lokal styring av forvaltninga. Statens naturoppsyn som ble oppretta i 1996 for å samordne og profesjonalisere de mange naturoppsynsordningene har vært evaluert, og Eva Falleth og Inge-Lise Sagli presenterer i en artikkel resultatene fra denne evalueringa. De såkalte ”inngrepsfrie naturområdene” (INON) har fått stor oppmerksomhet i norsk naturforvaltning. Terje Skjeggedal og Tor Arnesen presenterer i en artikkel et prosjekt som har vurdert INON som verktøy for arealforvaltning.

Nummeret avsluttes med en artikkel av Stian Stensland om det nye masterprogrammet for utmarksbasert næringsutvikling som er starta opp ved Universitetet for miljø- og biovitenskap. Studiet tar for seg de muligheter og utfordringer som ligger i økt kommersiell utnytting av utmarka.