Masterprogram i utmarksbasert næringsutvikling – nytt fagfelt på UMB.

Stian Stensland
Rådgiver
Institutt for naturforvaltning
Universitetet for miljø- og biovitenskap

stian.stensland@umb.no



I takt med at inntektene og sysselsettinga i det tradisjonelle jord- og skogbruket har gått ned de siste årene, har den politiske interessen for kommersialisering av utmarka økt merkbart. Hos reiselivs- og grunneierorganisasjonene er det en betydelig satsing og flere prosjekt som skal føre til økt verdiskaping innen reiseliv og småskala energiproduksjon. Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) på Ås har derfor opprettet et nytt masterprogram i utmarksbasert næringsutvikling. Studiet tar for seg de muligheter, utfordringer og konflikter som ligger i en økt kommersiell utnyttelse av utmarka. Flere doktorgradsstipendiater er også knyttet til programmet.

 

Behovet for et nytt studieprogram.

Inntekter og sysselsetting reduseres stadig i det tradisjonelle jord- og skogbruket. Samtidig øker den politiske interessen for kommersialisering av utmarka merkbart, noe som kan sies å danne bakteppet for opprettelsen av masterprogrammet ved UMB. De viktigste politiske dokumentene som har aktualisert dette de seneste årene er:

  • Landbruksmeldinga (St.meld.nr 19(1999-2000)): ” For å styrke inntekstgrunnlaget for landbruket, mener regjeringen det er nødvendig at landbruksnæringen sikres mulighet til økt næringsmessig utnyttelse av utmarka”.
  • Stortingets behandling av Reiselivsmeldinga (St.meld.nr 15 (1999-2000)): ”Økte muligheter for grunneiere til utvikling av et naturbasert reiseliv vil samtidig styrke interessen for å ta vare på miljøkvaliteter som urørt natur og biologisk mangfold.”
  • Fjellteksten. St.prp.nr 65(2002-2003): ”Hvis vi klarer å ta vare på de natur- og kulturhistoriske kvalitetene som preger den norske fjellheimen, ikke minst i verneområdene, ser Regjeringen store muligheter for økt miljøtilpasset turisme i våre fjellområder.”

Noen av de første som tok tak i utfordringene som kom fra den økte utmarksinteressen var grunneierorganisasjonene. Norges Bondelag og Norges Skogeierforbund gjennomførte nasjonale og regionale utmarksprosjekter der organisering av grunneiere, driftsplanlegging og næringsutvikling var tema. Prosjektene oppnådde gode resultater på organisering og driftsplanlegging, men skapte ikke særlig næringsmessig aktivitet hos grunneierne. Ifølge NINA, som evaluerte prosjektet, kunne dette skyldes at medarbeiderne i prosjektene hadde tilstrekkelig naturforvaltningsmessig kompetanse, men i stor grad manglet kompetanse i reiseliv og næringsutvikling. Videre ble det beskrevet som et lite paradoks at grunneierorganisasjonene ofte søkte samarbeid med noen som var enda ”grønnere” enn dem selv, nemlig jeger- og fiskerforbundet, i stedet for å søke reiselivsmessig kompetanse.

Behovet for ny kunnskap ble også tatt opp i november 2002 da Norges forskningsråd arrangerte et seminar om kunnskaps- og forskningsbehov i utmarksnæringen. Daværende landbruksminister Lars Sponheim konkluderte med at det var behov for å investere i ny kunnskap innen utmarksnæringene.

 

Fagsammensetningen i masterprogrammet

Masterprogrammet er toårig og kombinerer fag som sosiologi, arealplanlegging, jus- og eiendomsfag, økonomi, næringsutvikling og reiseliv med naturforvaltningsfag. Målet med studiet er å gi studentene en framtidsrettet og helhetlig tilnærming til naturressursforvaltningen og de muligheter, utfordringer og konflikter som ligger i en økt kommersiell bruk av utmarka.

Studentene skal i løpet av studiet opparbeide seg ferdigheter innen gründervirksomhet, produktutvikling, markedsføring og salg av utmarksprodukter. Økologi og biologi inngår også som del av studiet. Likeledes drøftes ulike former for høsting, bruk og vern av naturressurser. Naturens tålegrenser står sentralt i studiet og er basis for studiets holdningsmål.

Videre får studentene nær kontakt med næringslivsaktører gjennom prosjekt- og mastergradsoppgaver, på utferder og i forelesningene. Dette gjør at de står best mulig rustet til å skaffe seg gode kontakter og interessante arbeidsoppgaver etter studiene.

Studentene kan velge mellom tre ulike studieretninger:

  • Fornybar energi: Studentene på denne studieretningen vil overveiende ta emner innen økonomi og energiproduksjon. Sentralt står fornybare energikilder som bioenergi, vind, sol og vannkraft.
  • Arealbruk: God kunnskap om eiendomsfag, planlovgivningen, lover og regler er viktig når det skal drives næringsutvikling i utmark. I denne studieretningen legges det spesielt vekt på disse problemstillingene, men de får også fordypning innen reiselivsfag.
  • Utmark og naturturisme: Sammenhengen mellom naturvern, en god biologisk forvaltning av naturressursene og utnytting av disse gjennom reiselivsvirksomhet er hovedfokus i denne studieretningen. For å oppnå dette vil studentene få fordypning innen både naturforvaltning og reiselivsfag.

Opptakskrav: Bachelorgrad med fordypning innen et av følgende fagområder: Skogfag, landbruksfag, miljøfag, biologiske fag, naturforvaltning, økonomi, reiseliv, ingeniørfag.

Profilen i bachelorgraden kan legge føringer for valgmulighetene i masterprogrammet.

 

Reiseliv inn som fagfelt ved UMB

Masterprogrammet består av fagfelt som tradisjonelt har vært godt dekket ved UMB, med unntak av reiseliv som har kommet inn som nytt. Derfor kommenteres reiselivskursene spesielt.

”REIS202 Utmarksnæring” er det første kurset de nye studentene møter når de starter ved UMB i august. Kurset er et utferdskurs og gir studentene en bred innføring i de ulike utmarksnæringene gjennom en 5 dagers utferd til Hallingdal. Kurset er eksklusivt for de nye masterstudentene i utmarksbasert næringsutvikling, og er det med på å sveise sammen klassen og motivere for to år med studier. Kurset gir 5 studiepoeng.


Figur 1: REIS202 - Utferden til Hallingdal, med blant annet rafting i Dagali, er med på å sveise sammen de nye mastergradsstudentene, og gir en god innføring i de problemstillinger og muligheter som ligger i en kommersialisering av utmarka.

 

”REIS200 Reiseliv som fenomen og næring” ble gitt første gang våren 2005 og kurset gir et overblikk og møte med reiselivsnæringa og aktørene der i tillegg til innføring i reiselivsteori. Fokus er på det bygdebaserte reiselivet. To utferder inngår også i kurset. Nærmere 70 studenter tok eksamen i kurset som gir 10 studiepoeng. Verdt å merke seg, foruten antallet studenter, er at studentene som tok kurset var fra 1.- til 5.klassinger og fra de fleste studieretninger.

”REIS300 Naturbasert reiseliv” er mer teoretisk og forskningsbasert forankret slik et hovedkurs skal være. Sentralt i kurset står forholdet mellom turisme, bruk og vern, eksemplifisert blant annet gjennom utferd til Fulufjället nasjonalpark. Nytt er også at en drar inn noe om utenlandske forvaltnings- og planleggingsmodeller innen turisme og friluftsliv, dvs. fagfeltet ”Outdoor recreation management”.


Figur 2: Reis 300 - Utferden til Fulufjällets nasjonalpark gir studentene et innblikk i moderne nasjonalparkforvaltning etter Nord-amerikansk modell. Mange mener at en slik helhetlig forvaltning vil kunne presse seg fram også i Norge som følge av ønsket om mer miljøtilpasset turisme i verneområdene. Bilde fra "anleggssonen" rundt Njupeskärsfallet.

 

Initiativ fra næringa

På bakgrunn av nevnte forhold henvendte Norges Bondelag seg i brev av desember 2002 til Norges landbrukshøgskole (nå UMB), og ga uttrykk for et behov for ny og mer helhetlig kompetanse hos dagens naturressursforvaltere. Situasjonen var slik at fagfolk med naturressurskompetanse manglet reiselivskunnskap, og hos de med reiselivskunnskap var det en kunnskapsbrist om naturgrunnlaget, utmarksforvaltning og de produkter som kan tilbys. Ønsket var med andre ord å få utdannet kandidater med flerfaglig kunnskap om næringsutvikling i utmark. NLH tok utfordringen og Institutt for naturforvaltning fikk, i samarbeid med Institutt for økonomi og ressursforvaltning og Institutt for landskapsplanlegging, i oppdrag å etablere et masterprogram med oppstart høsten 2004.

De som ønsker å vite mer om studiet og fagsammensetning kan se på Institutt for naturforvaltning sine nettsider: http://www.umb.no/ina

 

Opptak av studenter

Høsten 2004 ble det tatt opp kun 3 studenter til masterprogrammet. Grunnen til dette var at studiet ble godkjent veldig seint på forsommeren 2004, og at det ikke var ressurser til å markedsføre studiet verken eksternt eller internt på UMB. Høsten 2005 ble det første riktige kullet av masterstudenter tatt opp, totalt 11 i tallet. Til sammenligning ble det tatt opp 10 og 11 studenter på masterprogrammene i henholdsvis skogfag og naturforvaltning. Flere av utmarksstudentene har tanker om å ta over gård eller starte opp egen virksomhet. Sju av de nye utmarksstudentene kommer fra andre læresteder enn UMB. Den faglige bakgrunnen til studentene er variert og stort sett ”grønn”, så som utmarksforvaltning og landbruksteknikk fra Høgskolen i Hedmark, natur og friluftsliv fra Høgskolen i Telemark, landskapsplanlegging fra Høgskolen i Sogn og fjordane, naturforvaltning fra Høgskolen i Nord-Trøndelag, ressursgeografi fra UiB. Internt ved UMB kommer studentene fra skogfag og naturforvaltningsstudiet. Imidlertid ventes det økt intern søkning for kommende studieår, da de som er tatt opp på et 3-årig løp aktivt må søke seg inn på et masterprogram.

 Studentene har allerede dannet egen forening ”Natura.Innova” - en linjeforening for masterstudiet "Utmarksbasert næringsutvikling" Les mer på http://studorg.umb.no/~naturainnova/

  

Personell

Institutt for naturforvaltning har det overordnede ansvaret for masterprogrammet, men samarbeider med Institutt for landskapsplanlegging og Institutt for økonomi og ressursforvaltning.

På personellsiden på INA sitter følgende i arbeidsgruppa for programmet:

  • Ole Hofstad, professor i skogøkonomi. Deltok blant annet i arbeidet med oppstart av masterprogrammet.
  • Stian Stensland, rådgiver og koordinator for programmet. Ansatt siden 1.okt 2004. Har tidligere arbeidet med næringsutvikling i utmark og naturforvaltning i Statskog ressursdata, Norske Lakseelver, Norges Bondelag og WWF.
  • Øystein Aas, professor II, ansatt i 20-prosent stilling siden 1.juni 2005. Forskningssjef på NINA Lillehammer. Faglig ansvarlig for REIS300 og veiledning av PhD-studenter.
  • Sjur Baardsen, førsteamanuesis i skogøkonomi. Har tidligere bl.a. hatt ansvar for forskning på distriktsutvikling i EU-kommisjonen.
  • Birger Vennesland, forsker på Skogforsk. Innleid fra Skogforsk for å delta i arbeidet med REIS-kursene. Fagfelt innen lokal verdiskaping og næringsutvikling.

 

Forskning

Det er et mål for INA og UMB å opparbeide et eget forskningsmiljø innen utmarksbasert næringsutvikling. Fra forskningsrådets program ”Marked og samfunn” har INA fått midler til 2 PhD-studenter innen prosjektet ”Næringsutvikling basert på utmarksressurser”, et samarbeidsprosjekt mellom INA og NINA. En av stipendiatene er allerede i gang på delprosjektet ”Utviklingstrekk i det norske hjemmemarkedet for utmarksturisme – implikasjoner for produktutvikling?”. Den andre stipendiaten startet 1.januar på delprosjektet ”Investeringer og produksjon i fisketurisme i innlandet”. I lag med foreningen Elvene rundt Trondheimsfjorden og NINA har INA fått midler fra forskningsrådets AREAL-program til prosjektet "Laks og verdiskaping i Trondheimsfjordregionen". Hovedmålet med dette brukerstyrte prosjektet er å styrke samarbeid, entreprenørskap og bærekraftig produktutvikling blant rettighetshavere og næringsaktører med tilknytning til villaksressursene i Trondheimsfjordområdet med basis i oppleieordningen av sjølaksefisket som startet i 2005.