UTMARK - tidsskrift for utmarksforskning

http://www.utmark.org | 2 2012

HTML    


Forskning og forvaltning.

   

Leder - redaksjonen Tidsskriftet UTMARK

mail
   


Ambisjonen om anvendt forskning i forvaltningssammenheng forutsetter både at forskerne har evne til på drive konstruktivt kritisk forskning og at forvaltninga har en åpen og lyttende tilnærming til forskernes arbeid og resultater. Det er nødvendig for kommunikasjon og dialog mellom forskning og forvaltning og utvikling av kunnskap for endring.

Spørsmålet om større grad av lokal forvaltning av verneområder har vært på dagsorden de siste tiårene. Fra 2001 ble det satt i gang etter hvert fire forsøk med lokal forvaltning. Alle forsøkene ble evaluert på oppdrag fra Direktoratet for naturforvaltning. Det kan diskuteres i hvor stor grad forskernes vurderinger og anbefalinger er fulgt opp i den nye forvaltningsmodellen for verneområder som ble innført fra 2010. Modellen er lokal ved at forvaltningsmyndigheten er delegert til et interkommunalt verneområde styre, primært bestående av ordførere eller andre folkevalgte i kommunene. Modellen er også statlig siden nasjonalparkforvalteren er ansatt hos fylkesmannen, men underlagt styret og med kontorplass lokalt. Styrene blir også formelt oppnevnt av Miljøverndepartementet. Det er åpenbart interessant, både for forsker og forvaltning, og finne ut mer om hvordan modellen vil fungere i praksis. Litt pussig er det at reformene ble vedtatt gjennom behandling av Miljøverndepartementets budsjettproposisjon for 2009-2010 og dermed uten noen omfattende debatt (Prop. 1 S (2009-2010)). Dette er likevel ikke uvanlig for saker som angår fjellområdene. ”Fjellteksten” i 2003 ble jo også vedtatt gjennom proposisjon om tilleggsbevilgninger og omprioriteringer på statsbudsjett (St.prp. nr. 65 (2002-2003)).

Uansett, økt oppmerksomhet om lokal forvaltning av verneområder har stimulert til økt forskningsvirksomhet om temaet. Det er etter hvert satt i gang en rekke forskningsprosjekter som mer eller mindre direkte angår lokal forvaltning. De fleste finansiert av Norges forskningsråd. Direktoratet for naturforvaltning er interessert i resultatene fra disse prosjektene og inviterte i begynnelsen av desember 2012 til en workshop hvor forskere fra mange institutter, høgskoler og universiteter og ansatte fra Direktoratet og Miljøverndepartementet deltok. Forskerne presenterte prosjektene og det var satt av tid til spørsmål og diskusjon. Et av prosjektene var Østlandsforsknings ”Utfordringer til en fjellpolitikk” (se omtale i Utmark nr. 1 2011 og en kort artikkel (kronikk)i dette nummeret). Vi vil trekke fram denne worksopen som et svært positivt arrangement, som førte til åpne og konstruktive diskusjoner både mellom forskere og, ikke minst, mellom forsker og forvaltere. Vi mener dette var givende for alle parter. Det er et eksempel på samarbeid mellom forskning og forvaltning til etterfølgelse. Presentasjonene fra workshopen kan leses her: pilWorkshop om lokal forvaltning av verneområder

Dette nummeret av Utmark inneholder fire vitenskapelig artikler, i tillegg til den nevnte kronikken. Vi er godt fornøyd med tilgangen av vitenskapelige artikler til Utmark. Forskerne er aktive, men vi vil oppfordre også forvalterne til å formidle sine synspunkter!

Red.