UTMARK - tidsskrift for utmarksforskning

http://www.utmark.org | 1 2013

HTML    


Kunnskap om landskap.

   

Leder - redaksjonen Tidsskriftet UTMARK

mail
   


«Landskap» betyr i følge den Europeiske landskapskonvensjonen, godkjent i Norge i 2001, «et område, slik folk oppfatter det, hvis særpreg er et resultat av påvirkningen fra og samspillet mellom naturlige og/eller menneskeskapte faktorer».  Et av punktene i konvensjonen er at hver av partene forplikter seg til «å bedre kunnskapene om sine landskaper» (artikkel 6).

Dette nummeret  av Utmark inneholder flere  artikler om en landskapstype som gjerne omtales som «jordbrukets kulturlandlandskap». Kunnskap om denne landskapstypen er viktig av flere grunner. Det  foregår store naturgitte og menneskeskapte endringer i jordbrukets kulturlandskap som følge av nye  driftsformer i jordbruket. Det gir store kunnskapsutfordringer for landskapsplanlegging og landskapsforvaltning i slike områder. Disse områdene er synlig  prega av menneskelig aktivitet og det er vanskelig å tenke seg at planlegging og forvaltning i jordbrukets kulturlandskap kan forgå uten samarbeid med menneskene som lever i og av disse områdene. Denne erkjennelsen er ikke like åpenbar i fjellområder. Her er sporene etter menneskelig aktivitet mindre synlige og /eller  av en slik karakter at de gjerne oppfattes som en «naturlig» del av landskapet, som for eksempel gammel seterbebyggelse. Likevel er det i prinsippet det samme som skjer her som i jordbrukets kulturlandskap. Landskapet endres kontinuerlig i et samspill mellom naturgitt og menneskeskapt påvirkning. Derfor bør erfaringer fra planlegging og forvaltning av jordbrukets kulturlandskap i langt større grad enn etter dagens praksis kunne trekkes inn i arbeidet med tilsvarende oppgaver i fjellområdene og bidra til en mer dynamisk og inkluderende landskapsforvaltning.

Artiklene strømmer fortsatt inn til Utmark. Nå publiseres hele åtte vitenskapelige  artikler, i tillegg til tre populærvitenskapelige. Formatet gir ingen begrensinger, så det er bare å fortsette å skrive! Igjen vil vi etterlyse bidrag fra forvaltninga. Artiklene kan gjerne være korte!

Med vårt største nummer så langt på nett - god lesing og fortsatt god sommer i inn- og utmark!

Red.