Velkommen til Tidsskriftet UTMARK!

Tidsskriftet UTMARK nummer 1 / 2000

Fokuset på utmarka har økt de seinere årene. Både omlegginger i landbrukspolitikken med vekt på å utvide næringsgrunnlaget utover tradisjonell jord- og skogbruksdrift, utpekingen av reiseliv som et offentlig satsingsområdet både nasjonalt og lokalt, framveksten av et offentlig forvaltningsapparat for miljø- og naturforvaltning, samt økt rekreasjonsbruk av utmarka, både i form av hyttebygging og friluftslivutøvelse, er årsaker som helt klart har bidratt til dette. Den økte interessen har imidlertid også ført til et økende konfliktnivå, og dermed et økt forvaltningbehov og videre et økt kunnskapsbehov. Mens utmarka tidligere var ansett nærmest som et ubegrenset gode, synes det i økende grad å være behov for en fordelingspolitikk også på dette området. Et naturlig tema for det første nummeret av Tidsskriftet UTMARK var derfor å belyse dagens situasjon og noen av de endringsprosesser som nå er på gang i utmarka. 

Utmarka er et møtested for mange kryssende sektorinteresser, jfr. den første artikkelen i dette tidsskriftet. I forskningssammeheng ble utmarka konstituert som et eget interesseområde gjennom forskningsprogrammet “Bruk og forvaltning av utmark” som startet opp i 1995. Men fortsatt blir mange utmarksspørsmål i stor grad belyst og diskutert innenfor den enkelte sektor. Informasjonsflyten mellom de ulike sektorene og forum for å diskutere utmarka i et mer helhetlig perspektiv, er heller begrensede. Også forskning har en kontekst. Ut fra ulike perspektiver og metoder vil forskere kunne komme fram til ulike svar på de samme spørsmålene. Marianne Gullestad påpekte i en kronikk i Morgenbladet i vinter at det i denne sammenheng ikke var viktig å identifisere hvem som var mest samfunnskritisk eller som hadde mest rett. 

Det viktige var at “uenigheten i seg selv fungerer samfunnskritisk; at samfunnsforståelsen hele tiden drives frem ved hjelp av idébrytning”. 

Redaksjonsgruppa håper derfor at tidsskriftet blir et møtested mellom ulike sektorer, fagperspektiver og interesser, der målsettingen mer er å skape diskusjoner og brytninger enn enighet. 

For forskerne tilbyr tidsskiftet en kanal for formidling til brukersida. Kravet om formidling av forskningsresultater er økende. En frustrasjon for flere av oss på forskersida, er at det har vært få kanaler hvor en har hatt mulighet til å nå ei brei brukergruppe. 

Tidsskrifter som utgis av næringsorganisasjoner eller frivillige organisasjoner er gjerne rettet inn mot og blir lest i hovedsak av de som er tilknyttet en bestemt sektorinteresse. Oppmerksomhet i landsdekkende media er det mulig å oppnå dersom en arbeider i tilknytning til tema det er knyttet sterke konflikter til, men det finnes en rekke viktige tema for utmarksforvaltningen som ikke er dagsaktuelle nok til å bli profilert i media. Vi håper at Tidsskriftet UTMARK kan fylle et tomrom også her. 

For mange brukere kan det være vanskelig å finne fram til nye forskningsresultater, fordi det ikke finnes noen samlet oversikt over forskning om utmarksspørsmål. Tradisjonelle fagtidsskrifter og forskningsrapporter er ofte så omfattende og tungt tilgjengelige at det i en travel hverdag ikke blir tid til å lese dem. For brukerne håper vi derfor at tidsskriftet vil gi en bedre oversikt og lettere tilgang til forskning som pågår. 

Tidsskriftet UTMARK er et ikke-kommersielt tiltak, foreløpig drevet på dugnadsbasis i samarbeid mellom brukere og forskere med interesse for utmarksspørsmål. Ny teknologi har gjort et slikt tidsskrift mulig. Ved å publisere kun på nettet slipper en utgifter både til trykking og distribusjon, og dermed den økonomiske risikoen som er knyttet til dette. Elektronisk publisering gir også svært fleksible rammer for produksjonen. En viktig tilleggsfordel er at internett gir muligheter for en to-veis kommunikasjon mellom forfattere og lesere som hittil har vært utenkelig for tidsskrifter i papirversjon. I tilknytning til hvert nummer vil det derfor bli opprettet en diskusjonsplass, der leserne kan gi tilbakemelding i form av synspunkter, spørsmål og generell respons. 

Men også et elektronisk tidsskrift må ha både bidragsytere og lesere. Vi i redaksjonsgruppa startet opp tidsskriftet fordi vi mente at det var behov for et slikt tidsskrift, både for forskerne og for brukerne. Vi håper derfor at så mange som mulig vil delta i denne utmarks-dugnaden, både som bidragsytere og lesere! 
 


Tidsskriftet UTMARK
c/o Østlandsforskning 
Postboks 1066 Skurva 
2605 Lillehammer 
Utmark@ ostforsk.no
Tidsskriftet UTMARK - Utmark@ostforsk.no