2002 er utpekt til “Fjellenes år”, og både UTMARK nummer 2 og 3/2002 vil fokusere på dette temaet. I dette nummeret publiserer vi foredrag fra ”Fjellkonferansen”, som ble holdt i Lom 17. og 18. januar. Konferansen var et samarbeid mellom Jotunheimen Reiseliv a.s., Norges Vel, Oppland og Sogn og Fjordane fylkeskommuner, 23 kommuner i Fjellregion-samarbeidet, og Høgskolen i Lillehammer. 8 av foredragsholderne takket ja til invitasjonen om å publisere sine foredrag i UTMARK. Første dag av konferansen hadde nasjonalparker og lokal næringsutvikling som tema, mens andre dag markerte åpningen på det internasjonale fjellåret. Konferansen samlet på forholdsvis kort varsel over 160 deltakere, svært mange fra det lokale nivået. Det er med andre ord ikke bare internasjonalt at fokuset på fjellene oppleves som viktig.

Den Norske Turistforening er en sentral aktør i mange norske fjellområder, og nedlegger et omfattende arbeid med å tilrettelegge for og styre friluftslivet.Den Norske Turistforening svarer i dette nummeret på redaksjonens utfordring, og kommenterer Kreg Lindbergs artikkel i Utmark nr: 3-2001 "Forvaltning av verneområder i Norge – sett fra utlandet."

Forvaltningsutfordringene er store også i andre områder enn fjellene. En ny båtsesong står for døra, og tilbakevendende problem er uvettig båtkjøring i høy fart. Ronny Meyer presenterer i sin artikkel båtfolkets egne synspunkter på høy fart og fartsgrenser til sjøs.

Utmark i ny utgave

Fra og med dette nummeret har UTMARK fått ny lay-out, samt ny nettadresse - http://www.utmark.org. En slik oppgradering har vært mulig takket være bevilgninger fra Landskapsprogrammet i Norges Forskningsråd. Bevilgningen fra Landskapsprogrammet vil også muliggjøre en markedsføringsinnsats av tidsskriftet.